Élhető demokráciát! - A bohócforradalomtól a szolidaritásig

Jobb, élhetőbb, demokratikusabb Magyarországot akarnak, fel akarják számolni az ország megosztottságát – ezért buzdít összefogásra a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Tremmer Tamás

A veszprémi szakszervezeti demonstráción megjelent a Magyar Szolidaritás Mozgalom két vezető személyisége, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Ekkor beszélgettünk velük.

- Gondolták volna, hogy a június 17-i bohócforradalom ilyen széleskörű összefogást hoz, s ebből kinő egy Magyar Szolidaritás Mozgalom?

Kónya Péter: - Mindenképpen úgy éreztük, szükség van széleskörű társadalmi összefogásra, ezért is hirdettük meg magát a bohócforradalmat, ami már egy továbblépése volt a rendvédelmi demonstrációknak. Szeretnénk, ha szélesedne az összefogás, ezért is indítottuk el a mozgalmat. Ennek lényege, hogy az emberek fogjanak össze az új, élhető, demokratikus Magyarországért Meg kell szüntetni a társadalomban tapasztalható szétválásokat és szembenállásokat, amiket a politikai pártok generáltak.

- A mozgalomból nem is lesz "olajág-koalíció", ahogy azt egyes politikusok vélelmezik?

Árok Kornél: - Szó nincs arról, hogy politika párttá alakuljunk! Én személy szerint soha nem találkoztam a volt miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel. Elterjedt, hogy háttéregyeztetéseket tartunk, ez nem igaz! Szóba se kerülhet olyan platform, vagy politikai erő, amely akár hazugság árán is próbál maga mögé állítani bennünket.

Kónya Péter: - Ez egy civil mozgalom. Magánemberként, pártállástól függetlenül bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, de egyik párttal sem kívánunk szorosan együttműködni. Az alapítók eldöntötték, aki az elmúlt húsz évben politikai szerepet vállalt, nem válhat arcává ennek a mozgalomnak!

- Mennyi emberre számítanak a Szolidaritásban?

- Tömegmozgalmat akarunk, amit folyamatában kell felépíteni, ehhez pedig időre van szükség. Természetesen azt szeretnénk, ha sokan megértenék, mit szeretnénk csinálni. Várhatóan január, februárban, amikor az emberek rádöbbennek, hogy a kormány intézkedései megint hátrányos érintették, tömegesen fognak csatlakozni hozzánk.

- Mindegyük munkahelye az önkormányzattól, a kormánytól függ. Nem félnek retorzióktól?

Árok Kornél: - Ha mindenki félne, akkor nem itt tartanánk! Az embereknek van értékrendjük, van, aki ezért hajlandó kiállni, más pedig nem. Ha ezért kirúgnak a munkahelyemről, akkor úgy jártam. De az értékrendemet, az egyenes gerincemet akkor sem fogom feladni!

Kónya Péter: - Hasonlóan gondolkodom. Épp elég támadás ért bennünket az elmúlt időszakban, de ettől még amíg tudjuk, csináljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!