2011.09.26. 06:02
Levendula minden mennyiségben!
Tihany – Csak eredetit és helyit – ez a jelszava Papp Róbert vendéglátósnak, aki bolondul a régi időkért. Most levendulás lekvárfőző napot talált ki: minden, helyben termett gyümölcshöz a félsziget legendás fűszerét adták.
Kissé csíp és még illatozik is a levendulával készült lekvár, ezért Kaldeneker György sztárszakács is csínján bánik vele, de ahogy a Naplónak mesélte, rendszeresen és szívesen használja ezt a fűszert. A lekvárfőzők közé ő is beállt. Több csapatban főztek a szép népviseletbe bújt asszonyok: szilvát, körtét, otelló szőlőt szedres-almát ízesítettek a levendulával. Akadt egy csapat, akik szakadár módon hencsit is főztek, ami ugyan nem szerepelt a programban, ám annál finomabb lett.
A vendégek a Régi Idők Udvara Skanzen kemencéjében sült kalácsra kenhették a lekvárokat, s levendulás szörppel öblíthették le. Aki laktatóbb ételre vágyott, szilvamaggal füstölt pisztrángot kóstolhatott, s jóféle házi sört guríthatott hozzá. Minden alapanyagot helyben állítanak elő – saját fülünkkel hallottuk, amint Papp Róbert fia, Zoltán, aki a séf az étteremben, a szomszéd nénihez ugrasztotta fűszernövényért a pincért -, amit nem, azt helyi, környékbeli manufaktúráktól szerzik be.
A házigazda ugyanis elhivatottan őrzi a hagyományos recepteket, régi tárgyakat, mindent, ami a dolgos múltat, természet- és emberközeli életmódot jelenti.
A hagyományteremtő rendezvény jól sikerült, a napsütéses szép időben több százan ízlelték meg a levendulás ételeket.
Délután Kaldeneker György a grill teraszra is beállt, hogy olyan ételeket készítsen, amik passzolnak a levendulás lekvárokhoz.