Levendula minden mennyiségben!

Tihany – Csak eredetit és helyit – ez a jelszava Papp Róbert vendéglátósnak, aki bolondul a régi időkért. Most levendulás lekvárfőző napot talált ki: minden, helyben termett gyümölcshöz a félsziget legendás fűszerét adták.

Németh F. Bernadett

Kissé csíp és még illatozik is a levendulával készült lekvár, ezért Kaldeneker György sztárszakács is csínján bánik vele, de ahogy a Naplónak mesélte, rendszeresen és szívesen használja ezt a fűszert. A lekvárfőzők közé ő is beállt. Több csapatban főztek a szép népviseletbe bújt asszonyok: szilvát, körtét, otelló szőlőt szedres-almát ízesítettek a levendulával. Akadt egy csapat, akik szakadár módon hencsit is főztek, ami ugyan nem szerepelt a programban, ám annál finomabb lett.

A vendégek a Régi Idők Udvara Skanzen kemencéjében sült kalácsra kenhették a lekvárokat, s levendulás szörppel öblíthették le. Aki laktatóbb ételre vágyott, szilvamaggal füstölt pisztrángot kóstolhatott, s jóféle házi sört guríthatott hozzá. Minden alapanyagot helyben állítanak elő – saját fülünkkel hallottuk, amint Papp Róbert fia, Zoltán, aki a séf az étteremben, a szomszéd nénihez ugrasztotta fűszernövényért a pincért -, amit nem, azt helyi, környékbeli manufaktúráktól szerzik be.

 A házigazda ugyanis elhivatottan őrzi a hagyományos recepteket, régi tárgyakat, mindent, ami a dolgos múltat, természet- és emberközeli életmódot jelenti.

A hagyományteremtő rendezvény jól sikerült, a napsütéses szép időben több százan ízlelték meg a levendulás ételeket.


Délután Kaldeneker György a grill teraszra is beállt, hogy olyan ételeket készítsen, amik passzolnak a levendulás lekvárokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!