2011.09.07. 07:36
Diétázó gyerekek
Veszprém – Egyre több olyan gyermeket ismerek, akinek diétáznia kell, ami gondot okoz a napközbeni étkezésükben. A vendéglátók egy része már ügyel erre.
A Bakony Gaszt Kereskedelmi, Vendéglátó és Szolgáltató Zrt. Veszprémben már évek óta speciális menüket állít össze a lisztérzékeny, a tejcukorérzékeny és a cukorbeteg gyermekeknek. Grélingerné Káposzta Jolán, a cég vezérigazgatója tájékoztatása szerint tizennyolc nagykonyhát működtetnek, a megyében 15 ezer adag ebédet főznek, ebből hatezret a veszprémi óvodákban és iskolákban fogyaszatanak el. Jelenleg a városban mintegy harminc adag speciális ebédet készítenek el, a Stadion utcában és a Jendrassik– Venesz Középiskola konyhájában.
Sajnos ezeket nem tudják kiszállítani, de innen elvihetők, az ide járó diákok és tanárok helyben fogyaszthatják. A társaság diétás szakácsokat képeztetett ki, akik a két konyhában egy elkülönített részen főzik az ételeket. A speciális diéta alapanyagai drágábbak a hagyományos ételekénél. Ezért magasabb ezeknek az áruk, de azok a gyerekek, akiknél olyan betegséget diagnosztizáltak, mely speciális diéta tartását követeli meg, és az orvosi igazolást az oktatási irodában is bemutatják, a többi gyerekre érvényes térítési díjjal juthatnak az ebédjükhöz.
Ez csak az alapanyagok árát és az általános forgalmi adót (áfa) tartalmazza. A Stadion utcai kollégiumi étterem vezetője, Mészárosné Borza Ildikó azt mondta el: náluk ügyelnek arra, hogy lehetőleg a speciális diéta is ugyanaz legyen, mint az alapmenü, hogy a gyerekek ne érezzék kirekesztettnek magukat. Különösen az alsó tagozatosoknak fontos, hogy a csoportba tartozhassanak.
Hálásak azért, hogy a lisztérzékenyek is kaphatnak aranygaluskát, mert beszerzik azokat az alapanyagokat, melyek biztosan nem okoznak gondot. Nagyon alaposan tanulmányozzák az ételek összetevôit, hiszen a felvágottak egy részében van lisztpép, ôk ilyent nem használhatnak. Az ő éttermükben a normál menüből is háromféle van, egyre többen választják a sok zöldséges változatot.
A szakemberek szerint érdemes lenne kialakítani egy olyan konyhát, melyben speciális diétákat főznének, mert például a lisztérzékenyeknek az ételükbe a konyha másik végéből beszálló liszt is gondot okozhat. Biztosan lenne forgalma, hiszen ma már az esküvőkőn is szólnak, ha valakinek diéta kell.