Tiltakozik a cigányszervezet - A polgármester lefaragja a kisebbségi önkormányzat támogatását

Sümeg - Egy interjúban sértő állításokat tett a város polgármestere a sümegi kisebbségi önkormányzatra, illetve költségvetésük lefaragását is kilátásba helyezte, állította Orbán István a város CKÖ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Rátosi Ferenc viszont ellene indított hecckampányról beszélt.

Szijártó János

Orbán István elmondta, hogy a városi tévében a polgármester a költségvetési hiány lefaragására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az önkormányzat a kisebbségi önkormányzat költségvetéséből fog átcsoportosítani pénzt segélyezési célokra. Ugyanis, a kisebbségi önkormányzat ahelyett, hogy a rászoruló cigány embereken segített volna a tavalyi évben, reprezentációra, bálokra költötte el a pénzt.

- A cigány kisebbségi önkormányzat jogi személy, önálló költségvetéssel. Költségvetése a központi állami támogatásból, pályázati forrásokból tevődik össze. Sümeg önkormányzata részéről semmilyen támogatásban nem részesül, csupán a kisebbségi testületi működésének feltételeit biztosítja, amely egyébként törvényi kötelezettsége - fogalmazott Orbán István. Majd hozzátette, hogy hiába kért helyreigazítást, azt a polgármester megakadályozta. A törvény szerint egyébként a helyi CKÖ, éves szinten háromszor 209 ezer forintból gazdálkodik, de ezt nem cipőre, és ruhára kapják. Ugyanakkor támogatják a gyerekek nyári táborozását, a tehetségeket, együttműködnek helyi vállalkozókkal és évente egyszer kisebbségi napot rendeznek.

Rátosi Ferenc érdeklődésünkre kifejtette, hogy a legutóbbi kisebbségi rendezvényen több százezer forintos vacsorát fogyasztottak el az egyébként fideszes Orbán István szervezésében, a korábbi, szintén fideszes városvezetőkkel együtt, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnökének éttermében.

- Felháborítónak tartom, hogy nem a szegények támogatására fordítják a magyar adófizetők pénzét, hanem vacsorára. Mellesleg az sem igaz, hogy a város nem adott pénzt a kisebbségnek, ugyanis tavaly alapítványon keresztül 360 ezer forintot kaptak. Na ez az, amit mostantól megszüntetünk - tette hozzá a polgármester.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Babai János a területi kisebbségi önkormányzat vezetője, illetve Vajda László, a CKÖ országos alelnöke. Utóbbi kisebbségi politikus hangsúlyozta, hogy ki kell állni érdekeik védelme mellett és ha szükséges, ehhez minden lehetséges eszközt be kell vetni. Nyomásgyakorlásként akár ötszáz, ezer embert is ide lehet hozni demonstrálni a sümegi polgármesteri hivatal elé. Rátosi Ferenc ezt úgy kommentálta, hogy jöhetnek akármennyien, ha segítségre szorulnak a Máltai szeretetszolgálat őket is ellátja, viszont a demonstrálással nem érnek el semmit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!