Vége a szűkös éveknek?

Veszprém - A gazdasági válságot már maga mögött hagyta a teherautó-alkatrészeket gyártó Jost Hungária Bt. Új termékekkel, növekvő volumennel és árbevétellel tekintenek az új évre. Az autóiparban tevékenykedő társaság ugyan megszenvedte a válságot, tavaly nyártól azonban már emelkedett a termelési volumen.

Tremmer Tamás

Olyannyira, hogy a 2010-es évi terveiket több mint egymilliárd forinttal sikerült túlszárnyalniuk, így az árbevételük a 8,5 milliárd forintot is elérte.
A Jost Hungária Bt. számára úgy tűnik, erre az évre minden tekintetben véget értek a szűkös esztendők és ismét a fejlődés útjára léptek, nyilatkozta Vígh János ügyvezető igazgató. A válság utáni évekre készülve tavaly szinte folyamatosan beruháztak és fejlesztettek. Márciusban érkezik meg a több mint 400 ezer eurós (110 millió forintos) új, modern esztergagépük.

A 180 ezer euróért (50 millió forintért) vásárolt, NC technológiára épülő fúrógépet már használják, a 115 ezer eurós (32 millió forintos), háromdimenziós mérőgépet pedig már megrendelték. Mindezek a fejlesztések a minőségi előrelépést szolgálják, ezáltal további piacot tudnak nyerni. A fúrógéphez és az új esztergagéphez új anyagmozgató eszközöket (manipulátorokat) is vásárolnak, amivel a dolgozók fizikai igénybevételét tudják csökkenteni, a munkabiztonságot pedig növelik.


A Jost Hungária Bt.-nél a két ünnep között is dolgoztak, hogy még jobban eleget tudjanak tenni a jövőbeli piaci kihívásoknak. Januárban mezőgazdasági vontatóknál használt vonófejalkatrész gyártását kezdik meg, december végén ennek az előkészületei is zajlottak. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, az emberek átérezték e helyzetnek a fontosságát, s lelkiismeretesen végezték munkájukat.

A gyártósort a németországi Wechmarból, a testvérvállalattól már áttelepítették. Érkezett továbbá egy CNC megmunkáló központ és egy CNC eszterga, valamint áprilisban érkezik egy további CNC megmunkáló központ. Mindez közel egymillió eurós (275 millió forintos) beruházást jelent. Örvendetes, hogy a létszám további kilenc fővel emelkedett. A próbagyártást már megkezdték, a sorozatgyártást pedig napokon belül indítják.


Mindezek tükrében nem lehet kérdéses, hogy 2011-re további 10-15 százalékos árbevétel-növekedést várnak. Vígh János kifejtette, a társaság életében fontos feladat, hogy a gyártócsarnokokban stratégiai területeket szaba-dítsanak fel, hogy ha a tulajdonosok úgy döntenek, akkor további gyártóeszközöket tudjanak fogadni.


A német tulajdonban lévő Jost Hungária Bt.-t 1995-ben alapították, még ez év végén megkezdték zöldmezős beru-házásukat a megyeszékhelyen. A hétezer négyzetméteres üzemcsarnokukat 1996-ban avatták, az anyavállalattól ide telepítették át a tehergépjárművekhez, mezőgazdasági vontatókhoz készülő forgózsámolyok gyártását, amit Németországban aztán be is fejeztek. A termékpaletta az évek alatt fokozatosan bővült, ma már kis- és nagyteherautókhoz vonófejeket, konténeres szállító járművekhez konténerlábat, nyerges vontatókhoz királycsapot is gyártanak. Az új termékcsaládok bevezetése miatt 2005-ben egy újabb, immár 8400 négyzetméteres csarnokkal bővültek. Veszprémben eddig csaknem egymillió forgózsámoly készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!