Gyerekkastély a Balaton felett

Tihany - Aki kívülről szemléli, bekívánkozik, amint benn van, maradna, amíg lehet. Még a felnőtt is. A megújult Visszhang óvoda vendégmarasztaló gyerekkastély, ahol minden a kicsikért van.

Németh F. Bernadett

Az intézmény ismét elnyerte a zöldóvoda címet, nevelési programja a környezeti nevelésen alapul, élménypedagógiai módszerekkel, halljuk Gálné Lendvay Erika intézményvezetőtől.

- A közvetlen élményen alapuló tevékenység hatására fejlődik a gyerek érzékenysége és alapozódik meg a természettel együttélő ember szokásrendszere. A környezeti nevelés mellett beépítettünk az óvoda életébe olyan régi hagyományokat, szokásokat, melyek szebbé, gazdagabbá teszik a gyerekek életét és tágítják látásterüket. Ilyen például a takarítási világnap, az egészséghét, a föld napja, stb.

A közvetlen élmény segít megérteni a mélyebb összefüggéseket és alkalmazásukat a gyakorlatban. A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésénél például nem egyszerűen elhelyeztük a megfelelő gyűjtőket és elmagyaráztuk a használatát, hanem egész ünnepséget szerveztük köréje, a magunk készítette díszletekkel, így játékos formában emlékezetessé tettük ezt az eseményt - sorolja az óvodavezető, miközben az 1895-ben épült villában járjuk a jó ízléssel, ügyes kézzel és sok körültekintéssel kialakított, dekorált csoportszobákat.

Az önkormányzati minisztérium pályázatán ebben a tanévben tízmillió forintot költhettek az épület felújítására. Ennek köszönhetően akadálymentesítették a bejáratot és az udvart, három csoportszobában kicserélték a parkettát, valamennyi helységben a fűtőtesteket, korszerűsítették a fűtési rendszert, a vizesblokkokat, felújították a járólapokat, a melegítőkonyhát, a villamosrendszert.

A Szemünk fénye program keretében energiatakarékos izzókat szereltek fel. A TÁMOP-3.1. programon több mint hatmillió forintot nyertek a kompetencia alapú oktatás bevezetéséhez, a megyei közoktatási alapítványtól nyert félmillió forintból pedig mindhárom csoportba új szőnyeget, új ágyakat szereztek be.

A tihanyi óvoda fő vonzereje azonban nem csak a jó felszereltségben és a kiváló pedagógiai programban rejlik, hanem abban, hogy egy jól összeszokott, egymást támogató szakember-csapat neveli a kicsiket, akik úgy mennek a Visszhangba, mintha hazamennének.


Hevessy József, az impozáns épület építtetője azt akarta, hogy oktatási célra használja az utókor a villát. Az építés évében ugyanis sokan úgy vélték, az épület a felelős a visszhang megszűnéséért. Hamar bebizonyosodott, hogy a villának nincs köze a visszhanghoz, Hevessy akarata pedig 1953-ban teljesült. A 115 éves épület meglepően jó állapotban van, s ez a folyamatos karbantartásnak is köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!