Nemzetközi kötelék - Három nemzet katonái az Okos menyét 2010 hadgyakorlaton

Hajmáskér - Közel 2400 olasz, szlovén és magyar katona vesz részt a Clever Ferret (Okos menyét) nemzetközi hadgyakorlaton, amelynek megnyitóját kedden tartották a "0" ponti lőtéren.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség idei legnagyobb hadgyakorlata a Clever Ferret 2010, amelyen az 1998-ban létrejött nemzetközi szárazföldi kötelék mindhárom nemzetének katonái részt vesznek. Az első közös gyakorlatot 2002-ben Olaszországban rendezték, míg hazánk először 2003-ban adhatott otthont a találkozónak, mondta el a megnyitóünnepségen Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, majd hozzátette, az állomány felkészítése mellett fontos cél, hogy a nemzetek közötti munka gördülékenyebb legyen.

- Nekünk, olaszoknak is kiemelten fontos az idei hadgyakorlat, hiszen katonáink afganisztáni misszióra készülnek, amelyre kiváló felkészülést biztosíthat a Clever Ferret 2010 - hangsúlyozta Marcello Bellacicco dandártábornok, a Multinational Land Force, azaz a nemzetközi szárazföldi kötelék parancsnoka.

A június 6-ig tartó hadgyakorlaton 1250 magyar, 960 olasz és 175 szlovén katona vesz részt, valamint megfigyelőként négy horvát vendéget is köszönthettek a szervezők. A várpalotai székhellyel működő MH Bakony Harckiképző Központ által üzemeltetett gyakorló- és lőtereken zajló seregszemlén 25 magyar katonai szervezet érintett, s összesen 168 harci- és 320 technikai eszközt használnak majd a Gripen vadászgépek és az olasz légierő vadászbombázói mellett.

 

A hadgyakorlat tervezésekor olyan jelképet szeretett volna találni az olasz, a magyar és a szlovén fél, amely mindhárom nemzetre jellemző. Ezért - az újkori olimpiák mintájára - egy kabalaállat mellett döntöttek. A menyét mindhárom országban őshonos ragadozó, a clever, azaz okos szó pedig azt a találékonyságot fejezi ki, amelyre óhatatlanul szüksége van a nemzetközi kötelékben szolgálatot teljesítő katonáknak. A kabalaállat a gyakorlat logóján is helyet kapott egy rubik-kocka mellett, amelynek három oldala olasz, szlovén, illetve magyar nemzeti színekben pompázik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!