Mézet a patikákba?

Pápa - A méhészek Szent Ambrus napi rendezvényén, a szakmai eszmecserén kívül, mézkóstoló, mézből készült sütemények versenye és az édes nedűvel kapcsolatos előadások várták csütörtökön az érdeklődőket Pápán a Pedagógus Művelődési Házban.

Sikos Gábor

A célunk az volt, hogy a méz, illetve a méhészeti termékek fogyasztását népszerűsítsük. A méhészeket szakmai előadás, a mézkedvelőket pedig az előállított termékek élettani hatásairól, és egészséges életmódban betöltött szerepéről szóló beszámoló várja - mondta el a második alkalommal megrendezett találkozóról Takács Ervin, a Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet elnöke.

A dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár méhészeteket érintő betegségekről, köztük a legsúlyosabb, a nyúlós költésrothadásos fertőzésről szóló előadása után Ácsné Bretus Ibolya, élelmezésvezető szólt a méz jótékony élettani hatásairól, és az egészséges életmódban betöltött szerepéről. Az eseményen szó volt a pápai termelők által felvetett kezdeményezésről is, miszerint a mézből készült készítményeket akár gyógyszertárakban is lehetne forgalmazni.

- A méz az egy olyan termék, amit már évszázadok óta használnak gyógyításra. Ha garantálni tudjuk a minőséget, akkor megoldható lenne, hogy patikában is árusítsák - mondta el lapunknak Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára, akitől megtudtuk, hogy a méz élelmiszerként van bejegyezve, és mint olyan nem árusítható patikákban. Ám a megfelelő márkavédelemmel megalkothatnák a jogszabályi hátteret.

Az előadások mellett a látogatók Molnár János méztermelő jóvoltából megkóstolhatták a legfinomabb mézfajtákat, és kipróbálhatták a különböző méhészeti termékeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!