Ki a korruptabb? Nyilatkozatháború kezdődött

Budapest - Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek - jelentette be Bajnai Gordon vasárnap Budapesten. A hírre ádáz nyilatkozatháború kezdődött a politikai pártok között.

Kiss Nikolett

A törvényjavaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig elrettentsék ettől - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón.
Hozzátette: ennek része a bejelentővédelmi csomag, amelynek segítségével kiemelt védelmet és anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását.
A kormányfő kitért arra: átalakítják a Közbeszerzési Hivatalt, amely a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyszerzést is büntetni fogja.
A csomag része az is, hogy a közbeszerzést kiíró szervezet átláthatósági megállapodást köttethet minden pályázóval, amely biztosítja például az adatok nyilvánosságát. Hozzátette: a kormány ezt a nagy összegű közbeszerzéseknél kötelezővé tenné.
Milliárdos bírságokat is kiszabhat az új, antikorrupciós hivatal a kormány javaslata alapján. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása esetén jövő március 1-jétől működő Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatal akár a korrupcióval szerzett tisztességtelen előny kétszeresét is kiszabhatja bírságként - mondta Avarkeszi Dezső, a szaktárca államtitkára.

 

A tervek szerint szigorodni fognak a Btk.-ban a korrupciós cselekmények szankciói: egyes bűncselekményeknél nőni fognak a büntetési tételek, és kötelező mellékbüntetés lesz a foglalkozástól eltiltás. A javaslatok többek között tartalmazzák azt, hogy a bűncselekménynek nem minősülő, de a közérdeket sértő magatartások kerüljenek napvilágra, és bírsággal sújthassa azokat az új hivatal. Az efféle cselekmények bejelentői pedig díjat, illetve anyagi, jogi és más segítséget kaphassanak.

A bejelentést követően nyilatkozatháború bontakozoztt ki a politikai pártok között. Mindenki korrupcióval vádolt mindenkit.

A korrupcióellenes harc első lépéseként az MSZP és a Fidesz közös ügyeit kell kivizsgálni, mint a Gripen-vadászgépek beszerzése, az autópályapénzek, a fővárosi parkolási helyzet, a Margit híd felújítása vagy a rádófrekvencia-tender - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja vasárnap az MTI-vel. Az MDF-es politikus közleményben reagált Bajnai Gordon bejelentésére.
Kerék-Bárczy Szabolcs közleményében azt írta: az MDF minden korrupcióellenes kezdeményezésben partner, hiszen Magyarország versenyképességének, hitelességének egyik legfőbb gátja a mindenhol jelenlévő korrupció.  Hangsúlyozta: soha nem késő valódi harcot hirdetni a korrupció ellen. "Ehhez azonban arra van szükség, hogy az MSZP és a Fidesz szembenézzen saját magával, és tettekkel is bizonyítsa, hogy a tiszta közélet az ő érdeke is" - közölte a politikus. A párt emellett javasolja, hogy hozzák létre a "Tiszta Kezek Hivatalát".

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt közölte a bejelentés után, hogy a Fidesz szerint az MSZP és a Gyurcsány-Bajnai-kormány a legkorruptabb társaság Magyarországon.  Teljességgel hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon. Az MSZP akkor tesz a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Budapesten, reagálva arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap bejelentette: antikorrupciós csomagot nyújt be a kormány.
Cser - Palkovics András közölte: nap mint nap bukkannak elő újabb és újabb korrupciós ügyek, Zuschlagtól a kormányzati negyeden vagy Sukorón keresztül egészen a BKV-s ügyekig.

Esztelen pazarlás, korrupciógyanús ügyek, hatalmi visszaélés, mások jogainak lábbal tiprása, bírói ítéletek semmibe vétele, gátlástalan önkény jellemzi Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármester kontroll nélküli hatalomgyakorlását - mondta Szabó Zoltán (MSZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek vasárnap.
A politikus szerint ezek alapján nem nehéz levonni a következtetést, hogyan kormányozná a Fidesz Magyarországot, "ha a választók csakugyan kezükbe adnák azt az ellenőrizetlen hatalmat, amire annyira vágynak".

A vádakat a Fidesznem hagytó szó nélkül: mások mellett MSZP-s politikusoktól származó idézetekkel reagált később a Fidesz a szocialista Szabó Zoltán vasárnap elmondott szavaira:

Karsai József (MSZP): "Balatonőszöd óta jobban hazudunk."

Szili Katalin (MSZP): "A szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került."

Lendvai Ildikó (MSZP): "Nem akarjuk az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség."

Hegyi Gyula (MSZP): "Az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád."

Népszabadság: "(A jobboldalt) a másik oldal segíti hatalomra. Gyávasággal, kulturálatlansággal és mindenekelőtt: a korrupcióval."

Medgyessy Péter: "Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel."

Lendvai Ildikó (MSZP): "Szégyen, ha magunkon hagyjuk a bélyeget. Utálom, ha mások helyett kell szégyenkeznem, és elegem is van belőle."

Bacher Iván: "Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás."

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!