Minden elmúlik egyszer - Csaba László a társadalomról, gazdaságról

Veszprém - A világgazdasági válságoknak az a természetük, hogy vagy elmúlnak maguktól, vagy sehogy. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, minden válság elmúlik egyszer.

Tremmer Tamás

Dr. Csaba László akadémikus, egyetemi tanár ezzel a meghökkentő állítással rukkolt elő az MTA VEAB-székházában, ahol Gazdaság és társadalom címmel tartott előadást. 

Szerinte a közgazdászok úgy gondolták, ismerik az összes választ a világ bajára, ami lehet, hogy igaz is. Csakhogy a mostani krízis azt jelzi, nem ismerték az összes kérdést…
 
Ma három háromféle válság csúszik egymásba, a pénzügyi-, a világgazdasági-, az értékrendi. 

Ráadásul ezek eltérő természetűek, mindegyikre pontos diagnózis kell, hogy a terápiát alkalmazni tudjuk.
 
A világgazdasági számadatok azt mutatják, hogy nem példátlan mértékű a visszaesés, sőt 2009 végére már valamelyest javulást mutat a gazdasági barométer. 

Ha hazánkban sikerülne előbbre lépni a közbizalom helyreállítása-, az államháztartási hiány csökkentése terén; ha létre tudnánk hozni egy karcsúbb, de hatékonyan működő államot; ha többet fordítanánk kutatásfejlesztésre; illetve ha mielőbb bevezetnénk az eurót, akkor csatlakozhatnánk ahhoz a vonathoz, amely most kezd kifutni az állomásról. 

A professzor szerint minden válság véget ér egyszer, de egy ilyen sérülékeny állam esetében, mint mi vagyunk, különösen nem mindegy, mikor.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!