Nem jöhetnek az osztrák majmok?

Veszprém - Újabb érthetetlen fordulat született a Csimpánzvilág ügyében: a zöld tárca valóban talált elhelyezésre váró csimpánzokat Európában, csakhogy három különböző helyen. Ezeket a szakemberek szerint nem lehet egy helyen tartani.

Németh F. Bernadett

Úgy látszik, hiába mozgatnak meg minden követ a politikusok, az ellen lobbi jobban működik, s úgy tűnik, a május 7-ei nyitáskor az új csapat üresen áll majd a Csimpánzvilág. 

Szabó Imre
környezetvédelmi miniszter kedden járt a veszprémi állatkertben, ahol azt ígérte, lesznek csimpánzok az új, kétszázötven millió forintiért megépített majomházban. Csakhogy ezek nem a gánserndorfi csimpánzok lesznek, ellentétben azzal, amit a szakma szeretne. 

Azért ragaszkodnak az osztrák majmokhoz, mert az egy összeszokott, a fajmegmentés szempontjából értékes genetikai állománnyal rendelkező csapat. Ráadásul Ausztriában törvénytelen körülmények között tartják őket, és a felszámolás alatt álló vadasparkban elhelyezésük sem biztosított hosszútávon. 

A csimpiket azonban egy osztrák egyesület is akarja, s ahogy a veszprémi politikusok fogalmaztak, az ellen lobbinak is az az érdeke, hogy a Csimpánzvilág üresen maradjon. 

Úgy tűnik, az ellen lobbi az erősebb. Bár Szabó Imre kedden nyitva hagyta a kérdést, amit lapunk tett fel – miként változtathat a minisztérium biodiverzitás osztályán hozott határozaton, mely mint nemzetközi független hatóság, hetekkel ezelőtt elutasította az osztrák majomcsapat behozatalát -, s azt válaszolta, az ügyben még nincs döntés, mégis csak ez a verzió lépett életbe. 

A minisztérium csütörtökön közleményben közölte, hogy az Európai Állatkertek Szövetsége segítségével tíz, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően behozható csimpánzt talált. Hármat Nünbergbern, ötöt Chesterben és kettőt Pécsett. 

A minisztérium közleményében világszínvonalúnak nevezi a Csimpánzvilágot, és úgy véli, olyan megoldást sikerült találnia, mely mindenki számára megnyugtató.

Csakhogy szakemberek szerint a több helyről érkező csimpánzcsapatokat szinte lehetetlen összeszoktatni. 

A Csimpánzvilágban egyelőre a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark két csimpánza él, s a gondozók arra is nagyon készültek, hogy egy új csapattal miként lehet majd összeengedni őket. 

A minisztérium által ajánlott három idegen csapattal ez elképzelhetetlen. A másik probléma, hogy az egész procedúrát újra kell kezdeni, amin nem gyorsít a minisztériumi ígéret a támogatásra, hiszen ez más, nemzetközi hatóságoktól függ. Így a május 7-ei nyitásra valószínűleg "csak" Móni és Taksony fogadja a látogatókat a Csimpánzvilágban. 

A pécsi állatkert igazgatója, Szatyor Miklós elmondta: a két csimpánzukat szívesen odaadják, de csak kölcsönbe a veszprémieknek, míg saját maguk meg nem oldják a majmok elhelyezését. A tervek szerint a pécsi állatkert 2011-re költözik új helyére, ahol megfelelő helyen tarthatnák a csimpiket is.

Török László, a veszprémi állatkert igazgatója köszönte a minisztériumi segítséget, de hangsúlyozta: ez – az említett okok miatt - nem megoldás. Az állatkert beadott egy kérvényt arra, hogy Ausztriából tiszta alfajú, összeszokott, független szakértők által javasolt csimpánzcsapatot hozhasson Veszprémbe – erre a kérvényre nem kaptak választ. 

Fenntartják, hogy ragaszkodnak ehhez a csimpánzcsapathoz: ez az állatkert, a veszprémi és a gánserndorfi csimpánzok érdeke is. Szakmai érveken alapuló ellenvetést mindeddig senki nem tett ezen törekvés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!