2009.03.15. 07:08
Forradalmi lakomák - Kávéházi kuglóf és a Jókairól elnevezett laktató leves - Fotókkal
<b>Napló</b> - Vajon mivel ütötték el éhüket két forradalmi tett között a márciusi ifjak? Biztosan nem reformételekkel. Akkoriban lett divat a kávéházi lét, ahol csokis kuglófot, de sült kolbászt, virslit is felszolgáltak. Máskor nehéz egytálételeket ettek.
Főként gulyást, ami nem a mai, húsos, zöldséges leves, sokkal inkább a gulya mellett, bográcsban készített húsétel volt. A birka valamennyi alkatrészét beletették, a kettéhasított fejét, a belsőségeket, a csontos és a lefejtett húst, ezt főzték a szabad tűz felett fűszerekkel, majd sütötték zsírjára, s ülték körül a bográcsot.
E hagyományos étel elkészítésére nem válallkoztunk, helyette elkészítettük a Jókairól elnevezett bablevest.
Hozzávalók négy személyre: 1 füstölt sertéscsülök (0,5 kg-os), 20 dkg debreceni kolbász, 20 dkg száraz tarkabab (friss bab esetén 30 dkg), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, fél zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 4 dkg zsír vagy olaj, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, fél csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, só, csipetke.
A szárazbabot előző nap beáztatjuk éjszakára, a csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a főzővízzel együtt hűtőbe tesszük. Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük.
A zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel és a csülök sótartalmától függően sózzuk.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük. A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd megszórjuk liszttel.
Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabarjuk.
A csipetkét a főzés vége előtt pár perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét.
A kuglóf a gyerekek kedvenc csemegéje. Marosi Tünde három kisfiának gyakran készíti ezt a finomságot reggelire, mivel egyszerű és gyors. fiúk a csokisat szeretik, de készíthető gyümölccsel is
Kuglóf
Hozzávalók: 1 ráma, 25 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3Odkg liszt, kakaó, citromlé, mazsola.
A tojásokat a rámával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a liszttel elkevert sütőport, és a citromlevet, jól összekeverjük.
A masszát kettévesszük, kevés kakaóporral megszínezzük az egyiket. Vajazott és morzsázott formába öntjük, előbb a sárga, majd a kakaós masszát. Lassan 150-180 fokon sütjük 50-60 percig.
Ha kész, megszórjuk porcukorral. Ha csokit, vagy gyümölcsöt teszünk bele, annyival kevesebb lisztet használjunk. A csokis kuglófhoz kiválóan felhasználható a Mikulásról, húsvétról megmaradt csoki.