Devecseri téglagyár - Elbocsátás helyett fejlesztenek

Devecser - A gazdaági válság ellenére a devecseri téglagyár szeretné értékesíteni évi 200 millió darabos kapacitását. Ehhez megalkották hazánk jelenlegi legjobb hőszigetelő tulajdonságával rendelkező tégláját.

Tremmer Tamás

A devecseri téglagyár éppen tíz évvel ezelőtt került a Leier-csoport százszázalékos tulajdonába. Az eltelt egy évtizedben az osztrákok számtalan fejlesztést, beruházást hajtottak végre, aminek köszönhetően a gyár kapacitása tízszeresére növekedett. 


Négy éve történt a legnagyobb és leglátványosabb beruházás, egy újabb egységet építettek fel, ezáltal hazánk egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - téglagyára lett a devecseri, tudtuk meg Vraskó Zsolttól, a Leier Hungária Kft. devecseri téglagyárának igazgatójától. 

A húszmillió eurós beruházás lehetővé tette az előrelépést minőségben és kapacitásban egyaránt. Ma már évi 200 millió kisméretű téglaegységet képesek gyártani. A fejlesztés előtt 70-en voltak, ma százan dolgoznak a téglagyárban.

A világgazdasági válság természeten az ő munkájukra is hatással van. Megtehették volna, hogy az egyik gyáregységüket lekapcsolják, az embereket pedig elküldik. 


Ez az egyszerűbb út, de a Leiernél másképp gondolkodtak. Próbáltak olyan piacképes terméket találni, amivel előbbre tudnak lépni, s sikereket érhetnek el ezen a szűkülő piacon is. Így kívánják megőrizni a munkahelyeket.

A társaságnál kooperációs fejlesztéssel - devecseri szakemberek alkotása német és osztrák partnerek segítségével - létrehozták a Mátratherm PLUS téglát

Formai kialakítása révén hőszigetelése lényegesen jobb, mint a korábban gyártott termékeké. Önmagában is megfelelő ahhoz, hogy kiegészítő hőszigetelés nélkül megfeleljen az épületenergetikai előírásoknak. 

Az eddigi adatok alapján Magyarország jelenlegi legjobb hőszigetelő tulajdonságával bíró tégláját dobták piacra. A gyártást a közelmúltban kezdték meg. A fogadtatása felülmúlja a várakozásaikat. A téglát hivatalosan - a partnereiken keresztül - a Construma kiállításon mutatják be.

Ebben a prémiumkategóriás szegmensben a Leier még nem volt jelen. A termék teljes egészében Devecserben készül. Annak, hogy ilyen jó eredményt sikerült elérniük, rendkívül nagy szerepe van az itteni agyagnak, amely rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik. 

Devecserben alapvetően blokktéglákat készítenek, jelenleg hét típust, ehhez csatlakozott a kétfajta környezettudatos tégla. 


A minőség javítása, az energiahatékonyság növelése elengedhetetlen
(Fotó: Penovác Károly) 


A termékeikből Ausztriába és Szlovákiába is szállítanak. A 200 millió darab tégla gyártása rengeteg agyagot igényel. A bányászati tevékenységet gyáregységen belül végzik. Az idén nyitottak egy új bányarészt, amely hosszú távon biztosítja az alapanyag szükségletet. 

A téglapiacon a Leiernek körülbelül húszszázalékos piaci részesedése van, ezt szeretnék megtartani. Abban bíznak, a devecseri téglagyár kapacitását továbbra is maximálisan ki tudják használni. 

A termékfejlesztés folyamatos, e téren nincs megállás. A tovább prémium kategóriás termékeik vannak talonban, ha a piac igényli, azonnal megjelennek velük. Nemcsak termék-, hanem technológia fejlesztés is zajlik, akárcsak az elmúlt tíz évben bármikor. 

Családi vállalkozás

Ausztriában az év legjobb családi vállalkozásává választották tavaly a Leier-csoportot, amely mára igencsak túlnőtt őshazáján. 

Az osztrákok Közép-Kelet-Európa hat államában vannak jelen (Ausztrián kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában). 

A térségben 27 telephelyen dolgoznak. Fő tevékenységük az építőipar, de az ingatlan befektetés, az autókereskedés terén is otthon vannak. A magyarországi központjuk Győrben van, megyénkben Devecserben (téglagyár) és Pápán (Skoda szalon) vannak otthon.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!