Lista a jó adózókról

<b>Székesfehérvár</b> - A közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó újdonság január 1-jétől, hogy a teljesítéshez szükséges adóigazolás bemutatása, adott esetben az ezzel járó havonkénti ügyintézés kiváltható a köztartozásmentes adózói adatbázisba való bekerüléssel.

Varga Ibolya

Az adóigazolás és a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő nyilvántartás az Adózás rendjéről szóló törvény (Art) rendelkezése értelmében a közbeszerzési szabályok esetében egyenértékű, egyéb esetekben akkor, ha más jogszabályok erről külön rendelkeznek. 

Az adatbázis lényege, hogy az adózó erről szóló kérelme alapján a szükséges feltételek fennállásának vizsgálatát követően az adóhatóság megjeleníti az adózót az APEH honlapján közzétett listában. 

Az állomány ezt követően havonta, minden 10-én frissítésre kerül. Ha az adózó tehát folyamatosan teljesíti az adatbázisba kerülés feltételeit, elég ezzel kapcsolatban egyszer a szükséges ügyintézést lefolytatnia, nincs szükség havonkénti újabb sorban állásra. 

A későbbiekben már csak az adókötelezettségek (bevallás, befizetés) teljesítése a feladata, de ha az adatbázisban megjelenítés már nem áll érdekében, kérheti is törlését az állományból. 

Az adatbázisba felvétel adózói kérelem alapján történik, amely kizárólag elektronikus úton nyújtható be a 09UK21 adatlap kitöltésével, illetékmentesen. A kérelemmel egyidejűleg az adózó nyilatkozik, hogy valamennyi már esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. 

A honlapon közzétett listára azon adózók kerülhetnek, akik esetében több feltétel fennáll. Ezekről a szerdai Naplóban olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!