Buszjáratokat szerveznek a szűrésre!

<b>Veszprém</b> – Folytatódik a népegészségügyi program keretében a szervezett emlőszűrés. A következő két hónapban háromezer, a megyeszékhelyen élő 45-65 év közötti nő kapja meg a térítésmentes vizsgálatra szóló ajánlást. Tavaly az érintettek közel hetven százaléka élt is a lehetőséggel.

Martinovics Tibor

A szűrést szervező és lebonyolító regionális tisztiorvosi szolgálat már folyamatosan postázza a konkrét időponttal ellátott értesítőket. A vizsgálatot a megyei kórház mammográfiai centrumában végzik el. 

– Négy éve zajlik a program, időközben sokat fejlődött a vizsgálati technika. A gépek nagy biztonsággal ismerik fel az emlőben történő elváltozásokat, már az öt milliméteres cisztákat is kimutatják. 

Egyre kevesebb a részleges emlőamputálás, a műtéti beavatkozással többnyire csak magát a daganatot távolítják el – tudtuk meg dr. Mesterházy Attilától, aki hozzátette, azokat, akiknél a szűrés során elváltozást találnak további citológiai és szövettani vizsgálatra utalják és indokolt esetben ezek után következhet a műtét. 

A regionális ÁNTSZ egészségfejlesztési osztályának vezető főorvosa hangsúlyozta, az emlőrák előfordulása a 45-65 év közötti nők között a leggyakoribb, ezért is nagyon lényeges, hogy az említett korosztályba tartozók kétévente végeztessék el az ingyenes szűrést, hiszen ez a vizsgálati periódus nagy biztonsággal kezelhetővé teszi a betegséget.

Magyarországon, annak ellenére, hogy a mammográfiai szűrés az állam legsikeresebb népegészségügyi programja, az emlőrák továbbra is vezető halálokok közé tartozik, évente két és fél ezer nőnél regisztrálnak emlődaganatot. A rendszeresen szűrésre járóknál a tumort időben diagnosztizálják, akkor, amikor még az gyógyítható. 

– 2002-ben kezdődött az emlőszűrési program. Egyre többen fogadják el, hogy szükség van a szűrésre, az értesített nők közel hetven százaléka elvégezteti a pár perces, minimális kellemetlenséggel járó vizsgálatot. 

A program sikerességéhez a háziorvosok és a vidéki polgármesterek is hozzájárulnak, több kistelepülésről buszjáratokat szerveznek a szűrés lebonyolítása érdekében – vélekedett Mesterházy Attila. 

A szűrésre invitáló meghívó leveleket egyébként a megye valamennyi, az érintett korosztályba tartozó női lakosa megkapja, azokat folyamatosan postázza majd az ÁNTSZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!