Bulivan

2015.05.06. 13:38

Gizella-napok a zenészek szemével

Kezdetét vette a Gizella-napok fesztivál, a tekintetek ilyenkor Veszprémre szegeződnek. Az ötnapos fesztivál ideje alatt több mint húsz koncert és fellépő közül válogathatnak az érdeklődők.

Napló

Immáron huszonnegyedik alkalommal szólítja meg a Királynék városa a polgárait a május eleji Gizella-nap alkalmából. Mint minden városnak, úgy Veszprémnek is megvan a saját ünnepe, az az eseménye, ami csak az övé és büszkén emlékezik róla. Veszprémben a Gizella-nap azonban nem pusztán egy csöndes emlékezés államalapító királyunk feleségére és Szent Imre herceg édesanyjára, akinek legkedvesebb városa volt a mi otthonunk. A Gizella-napok egy nagybetűs ünnep, a maga színességével, nyüzsgésével.

A hely varázsa magával ragadja az embert, akárhányszor Veszprémbe ér. Számomra a nyugalom szigete a város - fogalmazta meg gondolatait Lombos Pali a Pancastic! zenekar vezetője Veszprémről. A fesztivál ideje alatt azonban a nyugalom szigeténél egy jóval nyüzsgőbb hellyel fognak találkozni a zenét szerető emberek. Lombos Pali korábban már több zenekari formációban fellépett Veszprémben. Óriási élmény a fantasztikus, zeneértő közönségnek játszani minden egyes alkalommal. Megható, ahogy a koncert után megköszönik a koncertlátogatók a zenei élményt.

A Pankastic! zenekarral pénteken találkozhatnak

A veszprémi közönség a Gizella-napok idején több mint húsz ingyenes koncertre látogathat el. A repertoárban a komolyzenét képviselő kamarazenekarok mellett az egészen könnyed és eltérő stílusú popzenei fellépők is helyet kaptak.

Kovácsovics Fruzsina a magyar könnyűzenei élet egyik fiatal képviselője. Az énekesnő szintén több emléket őriz a Királynék városáról. - Rengeteg szép emlék köt Veszprémhez. Az Utcazene Fesztiválon is minden évben részt veszek, imádom! Fruzsinak ezen kívül egy egészen kedves emléke is kötődik a városhoz. Életem egyik nagy szerelmével is itt találkoztam először, éppen ezért mindig nagy örömmel megyek. Mi sem igazolja jobban ezt, mint az, hogy egy éve írtam is egy dalt, aminek a címe: Veszprém.

Kovácsovics Fruzsina szombaton lép fel

Fruzsihoz hasonlóan, Csemer Boglárka Boggie-nak is számos sok emléke van a fesztiválvárosról, Veszprémről. Sok zenésztársamhoz hasonlóan én is a Veszprémi Utcazene Fesztiválon kaptam az egyik első bemutatkozási lehetőségemet, és a mai napig szívesen emlékszem vissza erre a koncertemre. Életem első országos koncertturnéjának is emlékezetes állomása volt a februári Hangvillában tartott koncertem. Boggie-ra a Gizella-napok után egy nagy megmérettetés vár, ahol nem csak a veszprémi közönség, hanem egész Európa előtt játszik. A bécsi Euróvíziós megmérettetés előtt, Veszprémben a Gizella-napokon lépek fel utoljára a zenekarommal, így azt hiszem igazi örömzenélésre számíthat tőlünk a közönség. Természetesen a műsorból nem fog kimaradni a Wars for nothing című versenydalom sem. Kicsit olyan lesz nekem ez a koncert, mint egy kabala hiszen a Dal döntője előtt is Veszprémben álltam utoljára színpadon.

Csemer Boglárka Boggie is szombaton énekel

Az ismertebb hangzású stílusok mellett különleges zenei kuriózumban lehet része a MagyarVista Social Club koncertjére ellátogatóknak. Az együttes először látogat Veszprémbe, Németh Ferenc, a zenekar vezetője így készül a fellépésre: Azt gondolom, ahogy a Gizella királyné tiszteletét övező, történelmi alapokra épülő városi rendezvény próbálja modern köntösbe helyezni önmagát, úgy próbálja a MagyarVista Social Club is a magyar népzenét, a jól ismert népdalokat ez idáig járatlan, elsőre talán szokatlanul hangzó módon a könnyűzene világába integrálni, egyben új hangzásvilágba emelni. A vasárnapi koncertet követően reméljük, mi is a Veszprémnek kedves zenekarok között tudhatjuk majd magunkat!

A Gizella-napok idején megtelnek élettel és programokkal Veszprém kultikus parkjai, terei. Felcsendülnek zenék a Hangvilla falai közt, a Kossuth utcán, Óváros téren, régi/új helyszínként a Színházkertben és talán a legkülönlegesebb környezetben, a Várban is. Varga Borit a Kiskalász zenekarból számos emlék köti Veszprémhez, hiszen itt töltötte gyerekkorát, itt nőtt fel. Volt idő, amikor minden este felsétáltam a Várba István és Gizella szobrához megnézni a kilátást. Hihetetlen volt. Mint egy folyton változó festmény apró eltérésekkel. Mindig más, és mindig gyönyörű. Bori a közönséggel való találkozást is ehhez az élményhez tudná hasonlítani. Remélem, lesznek régi ismerős arcok és bízunk benne hogy újak is. A veszprémi emberek kulturális szempontból mindig is válogatósak voltak, és ez nagyon jó. Így jöhettek létre ilyen színvonalas fesztiválok, mint például a Gizella-napok.

A Kiskalász zenekar is szombaton lép színpadra

Azonban nem csak a Vár ígér különleges hangulatot a fesztivál ideje alatt. A Színházkert Veszprém egyik kultikus helye, találkozási pontja az itt élőknek, baráti társaságoknak, vagy éppen szerelmes pároknak és idén a Gizella-napok koncertjeinek egyik helyszíne. Trócsányi Gergőnek, a Hollywoodoo együttes frontemberének is számos emléke kötődik hozzá. Általános iskolásként sokat jártunk ide a barátokkal és ma is szinte mindennap elmegyek itt. Sok városban és színpadon felléptünk már az országban, de ez a veszprémi helyszín egy régi vágyunk volt, ami most teljesülhet. A Gizella-napok megújult arculattal, az idén még színesebb programokat kínál. Örülök, hogy az idei formabontó Gizella-napok más köntösben, befogadóbb lett és itt is találkozhatunk majd a veszprémi közönséggel. Az itteni rajongók mindig óriási hangulatot csinálnak, ezt már számtalanszor bizonyították.

De nem csak a Hollywoodoo-nak vannak veszprémi kötődései. A Sántakutya zenekar tagjai is tősgyökeres veszprémiek. Bodor Áron, az együttes énekesének tapasztalatai szerint a veszprémi közönség egy rendkívül lelkes és a zene szempontjából igényes csapat. A koncertjeinkre sokszor ellátogatnak a zenész társaink is, akik nem csak a buli kedvéért jönnek, hanem szakmai szemmel is figyelnek minket. A zenekar a Gizella-napi fellépésén szeretné megmutatni egy új arcát a közönségnek. A Gizella-napok hangulatához fogjuk igazítani a zenénket. Ezen a fellépésen az ugrálós zenék mellett a visszafogottabb, de sokatmondó számokra helyezzük a hangsúlyt, hogy több ember számára tegyük befogadhatóvá a zenekart.

A 2015-ös Gizella-napok minden korosztálynak, minden érdeklődési körű embernek élménydús programokat és kikapcsolódást kínál. Veszprém így emlékezik Gizella királynéra és így kedveskedik a polgárainak. Arra biztatunk mindenkit, hogy böngéssze a programkínálatot és ünnepeljük együtt Veszprémet a város napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!