Borosta

2011.01.02. 17:35

MP5: több videoformátumot ismer

Az első hordozható digitális zenelejátszó készülékek megjelenésekor tömörített zenei formátumként szinte kizárólag csak az mp3 formátum létezett. Ez már csak a múlt.

Bajdó Bettina

A fejlődés gyors volt, az mp3 után hirtelen jött az mp4. Ez utóbbi egy fantázianév, azt jelentette, hogy az mp3-on túl képes az eszköz videót is lejátszani. Az mp4 azonban nem egy konkrét formátum, csupán egy jelzés.  Az mp4 és az mp5 között az a különbség, hogy míg az mp4-es lejátszók csak egy adott (gyakran saját) formátumot tudnak kezelni, addig az mp5-tel jegyzett lejátszók már többféle formátum feldolgozására is képesek.

Egyszerűen fogalmazva, egy mp5-ös lejátszó esetén jó az esély arra, hogy a lejátszani kívánt videót nem kell konvertálni.

Tehát az mp5 kategória nagy előrelépést jelent. Ebben a kategóriában  találhatók meg azok a készülékek, melyek többféle videoformátumot képesek lejátszani. Gyakorlatilag ezekkel a lejátszókkal valósul meg az eddigi elvárás, hogy könnyen tudjunk videót nézni bárhol, bármikor. Az mp5-lejátszók segítségével nem lesz szükségünk konvertáló programokra. Van még néhány kritérium, amitől egy lejátszó mp5-nek minősül. Csak néhány példa: memóriabővíthetőség, beépített kamera, esetleg vezeték nélküli kommunikációs lehetőségek (Wifi, Bluetooth, GPS).

Ezek közül azonban a gyártók a nagyobb (min. 2,5) kijelző méretet és az univerzális videoformátum-lejátszást tartják fontosnak.  

Röviden összegezve: az mp4-lejátszó olyan mp3-lejátszót takar, ami videofilm lejátszásra is alkalmas, az mp5-lejátszó pedig olyan mp4-lejátszó, amely többféle videoformátumot ismer, s nagyobb kijelzőmérettel rendelkezik. Nem lenne meglepő, ha jövőre már mp6 lejátszó is lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!