Borosta

2015.06.03. 15:11

Bajnokot nevel kuvaszaiból - Oszkó István azt valja, hogy magyar embernek magyar kutya a társa

Sümeg - Bajnok kuvaszokat tart, tradicionális nomád íjász Oszkó István. A sümegi férfi vallja, a gazdának meg kell ismernie a kutya természetét és a benne levő tulajdonságokat erősíteni, nem átnevelni az állatot.

Tisler Anna

Az év kan kuvasz bajnoka címet nyerte el 2013-ban Oszkó István Betyár névre hallgató kutyája. A verseny szervezői Németországból hívtak küllembírót. Stefan Csík, a magyar származású, nemzetközi minősítéssel rendelkező szakember véleménye szerint a gazda úgy tartja a kutyát, ahogy azt a kuvasz igényei kívánják.

Salzburgban egy nemzetközi versenyen egy évvel később, 2014-ben huszonhét kutya közül a második helyezést szerezte meg. Betyár ma már kilenc éves, ahogy gazdája fogalmazott, nyugdíjba ment. Ő már nem jár versenyre, az utazás, a nyüzsgés számára fárasztó volna. Már készül a bajnokságokra a másfél éves Szala, akinek neve is történelmi. Egykor Zala megyét nevezték így. Oszkó István sokat foglalkozik kutyáival. Mint mondta, azt akarja kihozni belőlük, amilyen tulajdonságok bennük vannak. Nem akarja átnevelni őket, az ugyanis szenvedést okozna az állatnak.

 

Oszkó István és Betyár. A kuvasz nagy mozgásigényű, okos, intelligens kutya. Kellő mennyiségű és megfelelő képzés után látványos, eredményes őrző-védő és ügyességi munka várható el tőle. Fotó: Tisler Anna

– Mint mindenben, a kutyatartásban is vannak divatirányzatok – mondta a gazda. – Én vallom, hogy magyar embernek magyar kutya a társa. A kuvasz ősidők óta szolgálja a magyarokat. Egy feljegyzés szerint már, a 15. században Mátyás király udvarában is élt ez a fajta. A kutya kiváló területvédő, nem támad, nyugodt. Határozott jellem, de szüksége van arra, hogy kijelöljék számára a határokat. Tudnia kell, hogy a főnök a gazda.

A kuvasz létezése évezredei alatt megtanult alkalmazkodni a körülményekhez. A háznál élő példányok erősebb testfelépítésűek. Nemrég Erdély hegyes területeire elkezdték visszatelepíteni őket. Az ott élő példányok testméretei csökkentek, könnyebbek, gyorsabbak lettek. Életben maradásuk attól függ, hogyan tudnak szembeszállni a vadon ragadozóival.

A kutyatartók gyakran kérik a bajnok Betyár gazdájának a véleményét.

A nyári táborba érkező gyerekek is örömmel játszanak a kutyákkal. A szerbiai Szaján településről harmadik alkalommal érkezik a csoport augusztus elején. A kapcsolat, amelynek keretében a magyar ajkú iskolások egy csoportja egy héten át ismerkedik az anyaországgal, egy, a térségben élő fiatal közvetítésével jött létre.

Oszkó István a történelmi hagyományok iránt is érdeklődik. Tradicionális nomád íj kategóriában senior versenyeken több érmet szerzett. Gyakran veszi elő íját és gyakorol. Mára több gyermek tanítványa van.

– A gyerekekkel beszélgetünk a történelmi korokról, amikor a magyarok híresek voltak íjász tudásukról, gyakoroljuk a rovásírást – mondta. – Mára többen korosztályukban bajnoki címmel büszkélkedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!