2011.03.25. 06:35
Aszú, az édes élet
Az édes életről lesz szó a borok világát bemutató sorozatunkban. Az aszú, a legismertebb borunk mutatkozik be.
Az aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor. De másutt is készítenek ehhez hasonlóakat, ám kései szüretelésű borként, mert az aszú Tokajhoz kötött. Ahol évszázados technológia alkalmazásával készül, alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl.
Az asszúhoz ételt Pánczél József borkóstoló ajánl.
- Mivel édes termékről van szó, desszerttípusú ételek valók e borhoz. Ez esetben elsősorban a természetes cukortartalmon van a hangsúly, ajánlatos a diót, mandulát, mézet tartalmazó ételeket fogyasztani hozzá. De jók a szárnyasok, a libamáj, a kacsamáj, hagyományosan, sütve, szolidan fűszerezve - mondta a szakértő.