Borászat

2016.01.29. 18:41

Több helyen is felütötte fejét a szőlőre veszélyes fertőzés

Badacsonytomaj – A Badacsony déli, keleti és nyugati oldalán fekvő szőlőterületek egyes tőkéin is azonosította az amerikai kabóca által terjesztett veszélyes kórokozót a Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály növény- és talajvédelmi osztálya tavaly ősszel.

Marton Attila

A kártevő 2013-ban jelent meg, a fertőzött tőkék körüli egy kilométer sugarú területen és az azt körülvevő három kilométer széles sávban fokozott felderítést végzett és kötelező védekezési technológiát írt elő a kormányhivatal. Az aranyszínű sárgaság fitoplazma nevű fertőzés miatt a levelek elszíneződnek, a fejlett fürtök bogyói töppednek, nem érnek be. Hatására a terméshozam húsz–ötven százalékkal csökkenhet. A kormányhivatal a fertőzött területeken kívül is azt ajánlja, hogy a lemetszett vesszőket el kell égetni, el kell végezni a tavaszi olajos lemosó kezelést, amely az amerikai szőlőkabóca telelő tojásait pusztítja el, a vegetáció idején pedig többszöri rovarölő szeres kezelést kell végezni.

Vélhetően egy Dél-Olaszországból érkezett mediterrán díszcserjével jöhetett a fertőzés három éve a kutatóintézet területére, az intézmény szőlőültetvényein azóta sikerült megfékezni, mondta Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. A kórokozót a kéknyelű egy-egy tőkéjén azonosították. A növényvédelmi hatóság a felderítést az intézeten kívüli pufferzónára is kiterjesztette, ahol több fajtánál, például a szürkebaráton és a szlankamenkán is megtalálták a kórokozót. Valószínűsíthető, hogy ezeken a területeken régebb óta jelen van már a fertőzés, mondta a szakember, aki kiemelte, a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca Európa-szerte gondokat okoz. Az elmúlt években Franciaország, Olaszország, Ausztria, Horvátország és Szlovénia több borvidékén is azonosították a fertőzést. Magyarországon először Zala megyében találták meg az aranyszínű sárgaságot, de az elmúlt években országszerte felütötte a fejét. A fitoplazmás betegség elleni védekezés kapcsán Májer János kiemelte, azokat a szőlőtőkéket, amelyeken megjelent a betegség tünete, ki kell vágni és meg kell semmisíteni, emellett fontos a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni vegyszeres védekezés, és a szaporítóanyag oltás előtti hőkezelése is megakadályozhatja a fertőzés továbbterjedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!