2015.11.18. 17:02
Aszúsodó juhfark
Somlóvásárhely – Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy aszúsodjon a szőlő a borvidéken. A különleges jelenséget az átlagostól eltérő időjárás eredményezte.
Eredetileg késői szüretet terveztünk, 1,3 hektáron hagytunk fent juhfarkot, mondta Bogdán József, a pincészet tulajdonosa. Ahhoz, hogy az aszúsodás végbemenjen, számos tényező együttállására volt szükség. – Az októberi jelentős mennyiségű eső után érkező száraz, meleg időjárás is közrejátszott, hogy megjelent a nemes rothadást előidéző botritisz nevű gomba. Emellett az is hozzájárulhatott, hogy jó tájolású a terület: a szél kisöpri a sorok közül a gombákat, és a szőlősorok nem takarják egymást, így folyamatosan süti őket a nap – magyarázta a tulajdonos.
A kézi műveléssel gondozott területen a szőlőszemekben még minimális lé volt, a szüreten megközelítette a must cukorfoka a negyvenet, a hétvégi eső és magas páratartalom miatt pedig némileg felpuhultak a száraz szemek, ez megkönnyítette a feldolgozást, amely jelentősen eltért a szokásostól: kocsánnyal együtt megdarálták a fürtöket, majd egy kilogrammhoz másfél liter újbort öntöttek, hogy a töppedt szőlőszemek kioldódjanak. A szőlőt néhány napos áztatás után préselik majd le. A birtok tulajdonosa az 1970-es évek eleje óta tevékenykedik szőlősgazdaként, azóta nem volt példa aszúsodásra, sőt, ezalatt az időszak alatt jégbort is kétszer tudtak csak készíteni. A bor hosszú érlelés után leghamarabb 2016 végén vagy 2017 húsvétjára kerül majd csak palackba, tette hozzá a tulajdonos.