2012.05.09. 18:23
A legjobb borok a chardonnay és az Etyek-budai borvidék szemléjéről
Velence - A Fejér Megyei Növényvédelmi Állomás adott otthont az országos chardonnay borversenynek, illetve az Etyek-budai borvidéken készült nedűk viaskodásának. Jó borok mérettettek meg.
Hegedüs György és Renner László, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend borkészítőivel érkeztünk az intézmény parkjába. Rögtön Tihany neves borászába, Salánki Sándorba botlottunk, de képviseltette magát a többi között a Hilltop, Günzer Tamás pincészete, jelezve, jó mezőny lesz a chardonnay fajták viadalán. Ismerve az Etyek-budai borvidék és a Velencei-tó környékén termett borok minőségét, élmény várt a kóstolókra. Még akkor is, ha a kóstolt borokból nem sok csúszott le a torkokon. Mert bírálni más, mint kóstolni. Ezt jelen sorok írója is megtapasztalhatta... A tudományt Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszék vezetője és társa, a martonvásári Janki Ferenc adjunktus képviselte.
- A chardonnay világfajta, ám a világban ahány helyen termelik azt, annyi ízvilágú bort készítenek. Igaz ez a magyar chardonnay-kre. Szerencsére büszkék lehetünk rá! - mondta a tanszékvezető.
Megízlelve a győztes Nyakas Pince termékét, megállapíthattuk: Kállay Miklós igazat beszélt, remek illat, zamat jellemezte a győztes terméket.
Köszöntőt mondott, majd a versenyen is szorgoskodott Dorkota Lajos országgyűlési képviselő, kormánymegbízott. Megalakultak a bíráló bizottságok, majd felkérték a társadalmi zsűrit - az általunk nemes egyszerűséggel "nem bizottság bizottságnak" nevezett "testületet" - hogy teljesítse feladatát. Összesen 51 chardonnayt az országos versenyen, és 208 fehér, rozé és vörös bort az Etyek-budai vidékről kellett elbírálni.
A nem bizottság bizottság - Mati Károly borász vezetése mellett tagja volt ennek a többi között Pálmai Ottó, a Növényvédő igazgatója, Kiss Barbara borkirálynő, amíg ideje engedte Dorkota Lajos, és eme írás elkövetője - többször elismerően szólt a kóstoltakról, de a pálmát a vörös borok vitték el. Csóbor Jenő cabernet sauvignonja (ezt választották a legjobbnak), Lics Balázs hasonló fajtája, a Kovács Pince (szintén Csóbor érdekeltség) shyraz rozéja, a fehér borok között Pánczél József juhfarkja nyert.
A verseny(ek) eredményeit illetően az alábbi dobogósokról számolhatunk be.
Chardonnay: 1. Nyakas Pince, 2. Haraszty Pince, 3. Törley Chapel. Fejérből a móri Geszler-család, a csákberényi ifj. Sáfrány András terméke került az élbolyba.
Etyek-budai borvidék: 1. Rajnai rizling (Csóbor Pince), 2. Királyleányka (Kovács Pince), 3. Sauvignon Blanc (Tátrai Pince). A legjobb vörös bor Csóborék cabernet sauvignonja, a legjobb rozé a kékfrankos (Csóbor).
Mint később megtudtuk: a hivatalos verseny végén a zsűri újra összeült, és végül a Kovács Pince Királyleánykája kapta a nagyaranyat, a Csóbor Pince Rajnai Rizlingje pedig aranyat érdemelt ki. A pontszámok ugyanazok maradtak.