Belföld

2016.08.29. 21:00

Vannak kimaradók - A mentősöket nem érinti az emelés

Miután a szakszervezetekkel és szakmai szervezettekkel is tárgyalt a kormány, októbertől bér-emelésre számíthatnak az egészségügyben dolgozó szakemberek, az intézkedés ugyanakkor nem érinti a mentősöket.

Napló-információ

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár az MTI szerint azt mondta, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére bruttó 107 ezer forinttal nő, 19,2 milliárd forintot biztosít erre a költségvetés. Az egészségügyi szakdolgozók - végzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően - 6660 forinttól 61 670 forintig terjedő, átlagosan 26,5 százalékos emelést kapnak.A két hónappal ezelőtt kötött megállapodás azt is kimondja, hogy 2017. november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nő a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére. A mentősök bére nem változik.

A 2018-as és a 2019-es évben a szakdolgozók esetében további 8-8 százalékos emelés várható. Hogy a szeptemberi emelés mikortól él, és mikor kapják kézhez a dolgozók, csak találgatni lehet. Ha tényleg megvalósul az emelés, akkor már októberben több pénz lesz az egészségügyi dolgozó számláján.

Véber Renáta és Horváth Renáta, a pápai Gróf Esterházy Kórház ápolónői nagy örömmel fogadták az egészségügyi dolgozóknak ígért bérrendezést, amely a kormány tervei szerint októbertől veszi kezdetét, és két év alatt összesen 100 milliárd forintot fordítanak rá. Az ápolónők bíznak benne, hogy többek között a szakorvosok és a szakgyógyszerészek mellett őket is érintő intézkedés nyomai a bérükön is meglátszanak majd. Egy biztos: az egészségügyben régóta vártak erre a béremelésre Fotó: Polgár Tibor

Kovács Zoltán kormányszóvivő kitért arra, hogy az orvosokhoz hasonlóan a mentősöknek is szükségük lenne kiszámítható életpályamodellre, aminek alapja lenne a béremelés. Az MTI szerint közölte, felkérték a mentőszolgálat korábbi vezetőjét arra, hogy a minisztériummal együttműködve dolgozzák ki az életpályamodellt a mentősök, a frontvonalban dolgozók számára. A szóvivő szerint javult a betegellátás biztonsága, ugyanakkor garantálni kell az eddig elért eredményeket. Az egészségügyre egyébként is ráfér a reform, a kormány röghöz kötéssel és támogatásokkal szeretné maradásra bírni a magyar orvosokat. A munkaerő-kiáramlás az orvosok között is létező jelenség, a legtöbb, aki teheti, inkább külföldön helyezkedne el. A kormány ösztöndíjprogramot is indított a rezidenseknek és fiatal szakorvosoknak.

A Rezidenstámogatási program keretében a tanulók ösztöndíjat kaptak, amit azonban el is vettek, ha nem teljesítette a képzési programban megadott félév tantárgyait. Erről az egyetem, illetve a kórház adott igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központon keresztül. A hallgatókkal kötött szerződés szerint, amennyiben jogtalanul vette fel az ösztöndíjat, visszafizetésre kötelezik.

 

Vajda István

Többségük mindenképp megérdemli a béremelést, főleg az ápolók. Bár az orvosok nagy része sem azt a bért keresi, amit megérdemelne. Remélem, ezzel az ellátás minősége is javul.

Horváth Gyula

Legalább havi 200 ezer forintot adnék az ápolóknak, nővéreknek, az orvosoknak 400-500 ezer forintot. Amilyen munkát végeznek, szerintem megérdemlik, hogy bért emelnek nekik.

Csébi Antalné

Nagyon megérdemlik a béremelést, rengeteget dolgoznak. A lányom 12 órázik, és nettó 106 ezer forintot keres. Minimum 150 ezer forintot megérdemelnének, de akár többet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!