Belföld

2015.04.25. 11:30

Felkészültek a vízimentők a szezonra

Korszerű segélykérő rendszerrel készül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a szezonra. Várják a munkatársak jelentkezését is.

Prevics Éva

Eddig nem volt komoly mentés a Balatonon, csupán kisebb műszaki esetekhez hívták a vízimentőket. A szezon azonban május közepén indul, a legtöbb hajós ekkor száll vízre. A vízimentők hét hajóját azonban már most fokozatosan vízre bocsátják, május 15-től pedig elindul a 24 órás diszpécser szolgálat Zánkán, amit online bárhol elérnek a kollégák- mondta a balatonfüredi kikötőben tartott sajtótájékoztatón Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Hozzátette: szeretnék, ha minél többen használnák a Balatonhelp ingyenesen letölthető segélyhívó applikációt is, mely a vízen tartózkodóknak nyújthat nagy segítséget vész esetén. Az alkalmazással ugyanis csak egy gombot kell megnyomni a telefonon ahhoz, hogy érkezzen a segítség.

Tar Mihány, Bagyó Sándor és Lengyel Norbert (Fotó: Prevics Éva)

Bagyó Sándor elmondta: 15 éves tevékenységük eredményét mutatja az is, hogy ezalatt az idő alatt tizedére csökkent a halálesetek száma a Balatonon.

Lengyel Norbert a szakszolgálat munkatársa kiemelte: tavaly csaknem 4000 könnyebb sérültet láttak el, 80 esetben volt szükség további ellátásra és 5 esetben végeztek újraélesztést, melyből 3 vízből mentéses újraélesztés volt.

Hozzátette: tavaly 80 helyszínen voltak jelen, idén még többet terveznek. Minden balatoni nagy rendezvényt is biztosítanak.

A szolgálat várja a leendő kollégák jelentkezését, akik most kedvezményesen végezhetik el a vízimentő tanfolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!