Belföld

2009.09.24. 02:29

Válságban a kórházak - Éhségsztrájkra készülő igazgatók - Interjú dr. Rácz Jenővel

Veszprém - Érezhetőn minden eddiginél komolyabb bajban vannak a kórházak, és itt elsősorban nem is az alulfinanszírozás miatt beígért éhségsztrájkról van szó. Úgy tűnik, végleg elvált egymástól az intézményektől elvárt gyógyítómunka és az ahhoz rendelt pénz. A betegek semmi jóra nem számíthatnak.

Martinovics Tibor

A rendszer többéves kínlódás után megbomlott. Egyöntetű a vélemény: a jelenleginél sokkal több pénzre lenne szükség, és ezzel párhuzamosan az intézményi, valamint az ellátási struktúra teljes átalakítására. 

Ehhez képest sorra buknak el az újabb és újabb kórházfinanszírozási modellek, az egészségügyi rendszer átalakítási kísérletei pedig vagy kudarcot vallottak, vagy nem is volt politikai bátorság azok megkezdéséhez. 

Mindenesetre a reformkísérletek eddig csak tovább mélyítették az ellátórendszer problémáit. A tárca és a szakma most újra egyeztet. 

Nem lesz egyszerű, hiszen alapkérdésekben is egymásnak gyökeresen ellentmondó álláspontokat képviselnek. Meglepő, de még abban sincs egyezség, hogy akkor most csökkent vagy sem a kórházak finanszírozása. 

Egyöntetű a vélekedés: ha a kórházak maradéktalanul meg is kapják az erre az évre igényelt plusz 25 milliárd forint finanszírozást, (amire egyelőre minimális az esély), az is a sokkhatás elhárítására lesz csupán elegendő. Attól még a rendszer továbbra sem működőképes, a betegellátás pedig tovább romlik. 

Ilyen még nem volt a sok vihart megélt hazai egészségügyben sem. A kórházvezetők a lehetetlen finanszírozási rendszer miatt tiltakozva éhségsztrájkra készülnek. 

Ennyire súlyos a helyzet? Valóban már csak ez az eszköz maradt az érdekérvényesítésre? Végképp elfogyott a gyógyításra fordítható pénz? Kórházbezárások, a betegellátás leállása várható? Mi lesz az év végére akár 800 millió forint adósságot felhalmozó megyei kórházzal? 

Dr. Rácz Jenővel, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatójával, volt egészségügyi miniszterrel beszélgettünk.

Az interjút itt olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!