Belföld

2009.04.17. 02:28

Felfüggesztett börtönbüntetés - Elítélték az alsóörsi postásnőt

Veszprém - Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte tegnap a városi bíróság a volt alsóörsi postásnőt, aki több mint 900 ezer forintot sikkasztott el.

Mátételki András

A vádlott megtérítette a posta kárát.

A novemberi első tárgyaláson az ügyész vádiratából az derült ki, hogy a 46 éves Cs. Zoltánné 2007 szeptemberétől nem kézbesítette ki a pén-zes utalványokat, a címzettek helyett maga írta alá a szelvényeket. Több esetben is 100 ezer forint körüli summát tett zsebre.

Összesen 353 ezer forinttal tartozott néhány alsóörsinek. November 27-én, amikor szokásos útjára indult a faluban, a táskájában 715 ezer forint volt. Csak egy helyen fizetett, majd 588 ezer forinttal elhagyta a települést. 

Kerékpárját letette az erdő szélén, táskáját eldobta, majd buszra ült, s Veszprémbe utazott. Innen Bécs felé vette az irányt, ahol pár napot töltött, majd visszautazott Sopronba, ott egy panzióban húzta meg magát. 

Eltűnése után két héttel hívta fel a lányát, aki értesítette a hatóságot. A postásnőnél elfogásakor 81 ezer forint volt. Az asszony a tárgyaláson mindent elismert, tettét azzal magyarázta, hogy az előző évben elhunyt az édesanyja és a sógornője, ami nagyon megviselte. 

Elhangzott, anyagi gondjai nem voltak, viszont nem vetette meg az italt. A tavalyi tárgyaláson ügyvédje, a közismert dr. Bárándy György, aki ingyen látta el a védelmét egyik barátja felkérésére, bemutatta azt a számlát, amin 400 ezer forintot adott fel az asszony a postának. 

Akkor ígéretet tettek, hogy a hátralévő összeget ez év áprilisáig befizeti. Ügyvédje akkor úgy fogalmazott, hogy védence gondolkodása eltér a normálistól, ezért elmeorvosi vizsgálatot javasolt. 

Ezzel az ügyész is egyetértett, ezért a tárgyalást hónapokra elnapolták. A csütörtökön folytatódott büntetőper alatt az ügyvéd további banki igazolásokat adott át a bírónak: ezzel igazolta, hogy Cs. Zoltánné összesen 978 ezer forintot fizetett vissza volt kenyéradójának. 

A védő a per végén így fogalmazott: Nem tekinthető normálisnak ez a történet. A veszprémi bíróságon dr. Szarvas Róbert bűnösnek mondta ki az asszonyt nagyobb értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és vétsége, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. 

Ezért az asszonyt 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, aminek a végrehajtását négy évre felfüggesztette. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem vált jogerőssé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!