Balatonudvari

2016.01.29. 14:22

Legfőbb kincsük az örökségük

Balatonudvari - Hírüket a szív alakú sírkövek legendái vitték messzire, amelyeket a mai napig sokan keresnek fel. De sokkal többet rejt magában a település, mint elsőre gondolnánk.

Kekk Sára

A Balaton északi partján, Balatonfüredtől tíz kilométerre, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik Balatonudvari. Mint Balaton-parti település, igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a nyári szezonban a hozzájuk látogató nyaralóvendégek és turisták kellemesen érezzék magukat.

A 375 állandó lakost és több ezer nyaralóvendéget számláló kistelepülés mondhatni ideális üdülőfalu. Körülbelül ezer nyaralóépület, számos panzió és üdülő található a településen. Szép és tiszta környezet, folyamatosan rendezetten közterületek és parkok fogadják az idelátogatókat. Minden évben folyik a virágosítás a közterületeken, amelynek elismeréseként 2005. évben elnyerték a Virágos Magyarországért közterület-szépítő verseny különdíját és a legkedveltebb Balaton-parti település címet is, majd 2011 óta szinte minden tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület-szépítési versenyen az előkelő első és második helyen szerepeltek kategóriájukban.

A településen található szív alakú sírkövek legendái is sok érdeklődőt vonzanak a településre, sokan keresik fel a műemlék temetőt. A múlt emlékei persze nem csak a fövenyesi kápolna, a katolikus és református templomaik épületeiben láthatók, a településen helytörténeti galériát is működtetnek. Itt a település lakosai által felajánlott tárgyak és fotók elevenítik meg a múltat, a régi, hagyományos szakmák eszközein és az itt élő családok emlékein keresztül.

Balatonudvari lakói természetesen a csendesebb téli időszakban is aktívak, közreműködésükkel folyamatosan színesítik a település műsorait. Egyik legrégebbi hagyományuk, amit már több mint tíz éve féltőn ápolnak, a nő-, illetve férfinapi műsoruk. Itt először az urak zenével, tánccal, vidám jelenetekkel, terített asztallal, bállal és természetesen virággal köszöntik a hölgyeket, majd a hölgyek is viszonozzák a gesztust. Emellett minden évben megrendezik bor- és borkorcsolyaversenyüket, amelynek díjazása szezonnyitó nagyrendezvényük keretein belül borlovagok felvonulásával, esetenként borlovagavatással is párosul.

A nagyobb forrásigényű programokat a nyári időszakra szervezik, Udvari Forgatag fesztiválnév alatt szerepeltetve. Ennek keretében minden évben, a szezon nyitásaként a marhahúsból készült ételek versenyével kezdenek, majd szinte minden hétvégére kínálnak szórakozási lehetőséget, gyermek játszóházakat, sportanimációt, zenei rendezvényeket és kulturális kiállításokat. A programözön szeptember első hétvégéjéig töretlen, amikor horgász- és halászléfőző-versenyükkel búcsúznak a nyári szezontól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!