Balatonfűzfő

2016.02.05. 09:10

Kérdések és válaszok a balatonfűzfői lőporgyárról

Balatonfűzfő - Újabb írásbeli kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági miniszterhez Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, valamint a belügyminiszterhez a balatonfűzfői lőporgyár ügyében.

Napló-információ

Választ várt arra a kérdésre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumból ki engedélyezte az uniós pályázat átírását a Mil-Exim Kft.-re és milyen feltételekkel, „hiszen az már egyértelmű, hogy eredetileg egy másik cég nyerte el a támogatást. Továbbá várom dr. Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatását arra vonatkozóan, hogy a Belügyminisztérium hozzájárult-e a hadianyaggyár működéséhez, és ha igen, akkor ki és mire adott engedélyt” – közölte a képviselő.

Kepli Lajos úgy véli, fontos, hogy a Balatonfűzfőn élők végre tisztán láthassanak az ügyben, így felszólítja a kormányt, hogy adjon meg minden szükséges tájékoztatást a felmerülő kérdésekre, hogy a várható helyi népszavazáson a kellő információk birtokában mondhassanak véleményt a helyben élők.

Varga Mihály miniszter nevében és megbízásából Tálai András államtitkár azt írta: Balatonfűzfőn a lőporgyártás az 1920-as évek végétől jogszerűen működött, ezért a szerzett jogokat szem előtt tartva épült be mind a 2000-ben elfogadott Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervébe, mind a város településrendezési tervébe mint ipari-gazdasági felhasználású terület. A Nitrokémia üzem 2011-ben került bezárásra, ugyanakkor a terület rehabilitációja, az épületek elbontása nem történt meg, így a kiépült infrastruktúra még mindig alkalmassá teszi a helyszínt ilyen tevékenységet folytató üzemek fogadására. A területhasználat szempontjából funkcióbeli változást a tervezett beruházás nem jelent. A Balaton üdülőkörzet területén is figyelembe kell venni a szerzett jogokat. A telep újraindítása a balatoni területfejlesztési koncepció turizmusfejlesztési céljaival nem áll ellentétben, figyelemmel arra, hogy a turizmus akkor is virágzott a Balaton környékén, amikor a Nitrokémia még működött. Természetesen az élet- és egészségvédelmi, környezetvédelmi és egyéb követelményeket maximálisan érvényesíteni kell a beruházás megvalósítása esetén. A városban megvalósítani tervezett lőporgyárról a Fidesz önkormányzati képviselői kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak, valamint helyi népszavazás kiírását is kezdeményezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!