Balatonfűzfő

2013.03.21. 13:11

Utólag adtak pénzt

Balatonfűzfőn támogatást adtak a képviselők legutóbbi ülésükön a Sportszálló és a városi stadion fejlesztéséhez, pótlólag kiegészítették a Balaton Csillagvizsgáló Leader Kultúrközpont beruházásának költségeit.

Varga Domokos Péter

Az első vitát az ülésen a Sportszálló fejlesztéséhez szükséges kiegészítő beruházás finanszírozása váltotta ki. A létesítmény felújításához a testület 2011 óta már több alkalommal hozzájárult, az eddig betett önrész nagysága megközelíti a 28 millió forintot.

Ennek ellenére sem tudják átadni a beruházást, mert újabb műszaki hiányosságok merültek fel, például akadálymentesített WC és tűzjelző rendszer kiépítése. Dr. Varjú Lajos elmondta, el nem tudja képzelni, hogy ma ezek nélkül át lehessen adni egy beruházást.

Szerinte a tervezői hiányosságok mellett már nem lehet elmenni, azt javasolta készüljön kimutatás a ciklusban a beruházásokhoz kapcsolódóan elvégzett pótmunkákról. Felvetéséhez Erdősi Gábor is csatlakozott, amit valamennyi képviselő elfogadta. Végül ugyancsak igent mondott a testület arra, hogy a tűzvédelmi szakhatóság által előírt pótmunkák megvalósításhoz nettó ötmillió-kilencszázhetvenezer forintot biztosítanak a fejlesztési céltartalék terhére.

Annak ellenére támogattak a képviselők még egy sporttartalmú fejlesztést is, hogy annak egyelőre „csak virtuálisan van meg a fedezete”, az eladásra kijelölt ingatlanok értékesítéséből jöhet be majd. A Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) olyan pályázat benyújtására lenne lehetőség, melynek során fejleszthetnék a városi stadiont, azaz a sporttelepen lévő futballpályát. Az elnyert pénzből lefestenék a kerítést, modernizálnák a hangosító berendezést, automatikus öntöző rendszert építenének be. Utóbbi jobb minőséget és jelentős megtakarítást eredményezne.

A pályázathoz az MLSZ 70 százalékkal járulna hozzá, a maradék 30 százalékot kellene az önkormányzatnak biztosítani, a pályázat benyújtója a Fűzfői Atlétikai Klub (FAK) lenne. A tízmilliós beruházás önrésze hárommillió forint. Személyeskedést sem nélkülöző vita alakult ki a Balaton Csillagvizsgáló Leader Kultúrközpont beruházásához való utólagos önkormányzati hozzájárulásról. A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) által lebonyolított fejlesztésről utólag derült ki, hogy a megvalósítás többe került az eredeti előirányzatnál. A képviselő-testület (Lajkó Frigyes ellenszavazatával) végül Váróczi Kálmánné alpolgármester javaslatát fogadta el, miszerint a felmerült 6 millió forint körüli plusz költséget kifizetik, a létrehozott értéket pedig átadják az önkormányzatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!