Balatonfüred

2016.05.29. 19:48

Balatonfüredi gyereknap földön, vízen, trambulinon

Balatonfüred - Május utolsó vasárnapja talán a harmadik kedvenc ünnepe a gyerekeknek - természetesen csak a karácsony és a születésnap után. Ilyenkor minden körülöttük forog, minden program az ő igényeik szerint alakul.

Kekk Sára

Országszerte több helyszínen, több ezer programmal várták a legkisebbeket a Nemzetközi Gyermeknapon, május utolsó vasárnapján. Balatonfüred ráadásul idén duplázott: most két napon keresztül jártak a gyerekek kedvében. 28-án a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, 29-én pedig a Kovászna Parknál várták a kicsiket és szüleiket.

Szombaton délután Lipták Gábor balatoni rege és mondavilágában tehettek utazást a gyerekek Tarnai Katalin előadásában, amelyben az író Aranyhíd című kötetéből idézett. Emellett rendhagyó tárlatvezetésben, azaz múzeumi felfedezőben is kipróbálhatták magukat kicsik és nagyok. Idén a kicsik kedvence, az arcfestés is tematikus volt, a balatoni színek, motívumok köré rendeződött. Az estet pedig Csiribí - Csiribá című dalvarázsával Búzás Csaba zárta. Napközben természetesen számos program kísérte az előadásokat, az ökojátékok mellett kipróbálhatták a lufi szobrászatot és a nagy kedvencben, az ugráló várban és trambulinon tombolhatták ki magukat május utolsó hétvégéjén.

Fotó: Kekk Sára

Vasárnap pedig a Kovászna parkban délelőtt tíz órától este hat óráig élvezhették a kicsit a különféle programokat. Lehetett lovagolni, volt játszóház, arcfestés és bemutatót tartottak a rendőrök és a tűzoltók, valamint kézműves foglalkozások a Nagycsaládosok "szivárvány" Egyesülete szervezésében. A felállított színpadon egymást követték a fellépők, így a felnőttek sem unatkoztak vasárnap. Többek között a színpadra lépett a Ramazuri Bábszínház, interaktív, zenés bábelőadásával, amely az Itt a király, hol a király?- avagy Mátyás az álruhás igazság címet viselte.

Kísérőprogramként vasárnap Kalandorképzőn vehettek részt a gyerekek, amely most Jókai Mór Az aranyember című regényének világába kalauzolta el a gyerekeket. A tánc sem maradhatott ki a programból, a Sellő Tánccsoport mellett az AeroDance Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesület is remek, pörgős műsorral készült. A későbbiekben újra a báboké lett a főszerep, a Mask Bábszínház A furfangos csodadoktorok című előadását hozta el a gyerekeknek. A vasárnapot Mézengúzok Gyermekzenekar vidám műsora zárta.

Emellett a víz, azaz a Balaton is a gyerekek birtokába került vasárnap, hiszen a 125 éves ikreket, azaz a Helkát és a Kelént idén gyereknapon ingyenesen használhatták az óvodások és kisiskolások, akik többsége még sosem látta ezeket a látványos hajókat. Vasárnap, egyébként a BAHART minden kikötőjéből induló a sétahajójára, 14 éves korig ingyen szállhattak fel a gyerekek.  Füredről külön Varázshajó is indult, amelynek fedélzetén Füred kapitány, a gyerekeknek kreált mesehős fogadta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!