2017.01.30. 18:31
Megidézték a régi idők ízeit
Balatonarács- Közel évtizedes hagyománya van az arácsi disznóvágásnak, melyet az Arácsért Alapítvány minden év januárjában megszervez. Idén sem volt ez másként, a munkálatok kora reggel kezdődtek a Vad Vadász étteremben. A böllér Schall Jenő és segítői egy 160 kilós disznót dolgoztak fel, amit - már hagyományosan - Nagyvázsonyból vásároltak.
- Ártány volt, és nagy súlya ellenére egyáltalán nem zsíros. Vendéglátósok vagyunk, a balatonalmádi strandon van büfénk. Saját recept szerint dolgozunk, a lényeg a hozzávalók megfelelő aránya. A tradicionális fűszerekkel dolgozunk, nem használunk mást, csak sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymát és egy kis köményt - mondta el Schall Jenő.
A délelőtti munkákba bárki betekinthetett. Meg lehetett nézni a perzselés, forrázás, tisztítás, bontás, a kolbász- és hurkatöltés folyamatát. Délelőtt pálinkamustrát is tartottak, ahol egymás pálinkáit lehetett kóstolgatni. Aki nem pálinkázott, az forró teát és boros teát ihatott, zsíros kenyeret ehetett.
A kolbászt tölti (balról): Vidok Gyula, Schall Jenő, Bocsor József. Hagyományos fűszereket használtak Fotó: Sági Ági
- Hagyományőrző szándékkal rendezzük a disznóölést. Szeretnénk visszahozni a klasszikus falusi disznóvágás hangulatát, a régi idők ízeit. Szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy a hús és a hurka a disznóból lesz. Célunk, hogy az arácsiak összejöjjenek és együtt jókat beszélgessenek, hogy kicsit összehozzuk a társaságot - mondta el Fabacsovics Zoltán, az Arácsért Alapítvány elnöke.
Délután kóstolójegy ellenében az elkészült finomságokból enni is lehetett. A kóstolótálra jutott májas és véres hurka, sült kolbász és sült hús is.
- Idén is elővételben elkelt szinte az összes kóstolójegy. Csak jelképes összeget kérünk érte, ezzel nem is tudnánk nullszaldósra hozni a rendezvényt. Indulunk a város civil pályázatán és ebből próbáljuk kiegészíteni a költ-ségeket.
Szinte minden hónapban szervezünk valamilyen eseményt, februárban jelmezes télűző karneválra várjuk majd az Arácsiakat - tette hozzá Fabacsovics Zoltán.
A hagyományos disznóvágás este töpörtyűpartival zárult.