Balatonalmádi

2015.06.28. 19:49

A nyár különleges ízei - Péter–Pál-napi vigadalom Balatonalmádiban

Balatonalmádi – Olyan, ma már szinte kihalóban lévő szakmákkal ismerkedhetett meg a nagyérdemű, mint a szövés, a csuhéfonás, a kosárfonás vagy a fajátékkészítés.

Kekk Sára

Már tizenharmadik éve júniusban a Péter–Pál-napi vigadalom folklórprogramjai, a magyar népművészeti vásár és bemutató az egész családnak kellemes időtöltést jelent Balatonalmádiban. A régi, ma már ritka mesterségek rejtelmeibe pillanthattunk be, például faragó, faszobrász, kosárfonó, szövő, gyöngyfűző mesterek munkájába, sőt, akár ki is próbálhattuk a fortélyokat.

Főként néptáncos, illetve népzenei bemutatókkal várták a szervezők az érdeklődőket. Többek között a Gurgolya Néptánccsoport fellépése szerzett felejthetetlen élményt a közönségnek (Fotó: Stieger Ádám)

Az idei nyáron is kihagyhatatlan élmény volt Balatonalmádiban a hagyományőrző Péter–Pál-napi vigadalom a Szent Erzsébet ligetben, valamint a zenepavilonban és környékén. Főként néptáncos, illetve népzenei bemutatókkal várták a szervezők az érdeklődőket, többek között a Gurgolya Néptánccsoport, a Balatonalmádi Néptáncműhely, a Ringató Balaton Táncegyüttes és a Borostyán Népdalkör tolmácsolásában. A hagyományőrző előadások mellett természetesen a közönségnek is lehetősége nyílt a népi táncmozdulatok elsajátítására – elég, ha csak a Hívogató menetet vagy a Gyere vélem táncba elnevezésű játékokat említjük. Ezekkel a szervezők nem kizárólag a gyermekeknek igyekeztek a kedvükben járni, hanem minden korosztály részvételére számítottak. Ellenben, ha már a kicsik szóba kerültek, biztos, hogy ők sem unatkoztak ezen a három napon Balatonalmádiban, ugyanis különböző játszóházakkal várták a kisgyermekekkel érkezőket a Szent Erzsébet ligetben. A június 26. és 28. között megrendezett esemény egyik állandó programja a Mesterségek fortélyai bemutató, melynek keretein belül olyan – ma már szinte kihalóban lévő – szakmákkal ismerkedhetett meg a nagyérdemű, mint a hímzés, a fafaragás, a szövés, a gyöngyfűzés, a csuhéfonás, a mézeskalács-készítés, a kosárfonás, a gyapjúfonás vagy a fajátékkészítés. Itt azonban még koránt sem ért véget a Péter–Pál-napi vigadalom bő kínálata, ugyanis hazánk hagyományait előtérbe helyező vásárok és gasztronómiai programok is szórakoztatták a Balatonnál vakációzókat.

A finom ételeken túl olyan különlegességekkel találták magukat szembe a kilátogatók az említett standokon, mint a helyi borászat és pálinkafőzés legízletesebb termékei, illetve a térségben készített különböző gyümölcs-szörpök, de sült hal és kolbász is kínálta magát a standoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!