Balatonalmádi

2016.09.19. 22:06

30 éves Bauxitkutató Természetbarát Sport Egyesület (BXTSE)

A jubileumi túrán résztvevők a 30 éves Bauxitkutató Természetbarát Sport Egyesület (BXTSE) kiállítási anyagát is megtekinthették.

Jákói Bernadett

Szombaton rendezték a balatonalmádi Bauxitkutató Sportegyesület fennállásuk 30. jubileumára szervezett gyalogos teljesítménytúrát. Az esős idő ellenére is szép számmal gyülekeztek túrázni vágyók Balatonalmádi turisztikai és idegenforgalmi értékeinek a megismerésére.

A jubileumi túrán résztvevők a 30 éves Bauxitkutató Természetbarát Sport Egyesület (BXTSE) kiállítási anyagát is megtekinthették

Bár a hirtelen jött zivatar egy kicsit megzavarta a rajtolókat, de így is sok érdekes látnivalóban gyönyörködhettek a kijelölt útvonal teljesítése közben. A 30, 25, 20, 10 km-es távokon regisztráltak a jelentkezők, emlékezve arra, hogy a jelenlegi egyesület 30 évvel ezelőtt indult el, akkor még a Bauxitkutató Vállalat természetjáró szakosztályaként. - kezdte a visszaemlékezést Dankó Friderika az természetjáró civil egyesület januárban megválasztott elnöke.

–A közelmúltban állították fel az egykori Bauxitkutató Vállalat kiállítását is, ebbe a jubileumi programsorozat szervezésébe, mint egykori szakosztály, mi is bekapcsolódtunk. Így szerveztük meg a túrát, emlékezve arra, hogy a bauxitkutatásnak itt volt a központja. Egyesületünkben most is jórészt azok az emberek képviselnek bennünket, akik egykoron a vállalat szakosztályából indultak el. Azóta már fiatalodtunk, vagyis fokozatosan érkeztek a fiatalok, akik a baráti körből léptek be tagként hozzánk. Ma már civil szervezetként működünk, új tagsággal rendelkezünk.

Az elnökség januárban váltott, a korábbi vezetőség, akik kiváló szakemberek voltak a természetjárás és a természetismereti tudományokban, mára időskorúak, ezért is volt szükség a fiatalításra. –mondta el a civil szervezet vezetője, aki elnökként január óta tevékenykedik, középiskolás kora óta tagja a szakosztálynak. Ma könyvtárosként is fontos feladata a helyi értékek , hagyományok őrzésének, így a természetjárás területén is a természeti értékek bemutatásának, népszerűsítésének.

A résztvevők Almádi legjellegzetesebb túraútvonalait járták be, 3 kilátót is érintve vezették végig a szervezők a nagy múltú kultúrtörténet és az egykori gazdag fürdőélet múltját őrző látnivalók között a túrázókat. Az egyesület feladatai között az is kiemelten szerepel, hogy bekapcsolódik a helyi túraútvonal hálózat karbantartásába, valamint különböző természeti és idegenforgalmi látnivalókat összekötő utak létrehozásában is szerepet vállal. A távokat sikeresen teljesítők emléklapot, kitűzőt kaptak, valamint Balatonalmádi Önkormányzata által kiadott, Almádi Értéktárát bemutató színes kiadványban részesültek.

Címkék#BXTSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!