Alsóörs

2016.09.13. 19:20

A Balaton egyik legöregebb hajójának születésnapját ünnepelték Alsóörsön

Alsóörs - Igazán tiszteletreméltó korban köszöntötték a Balaton egyik legöregebb járművét, a Bolygó vitorlást.

Kekk Sára

Az alsóörsiek számára már több mint fél évszázada ismerős lehet a Bolygó nevű vitorlás hajó látványa, amely 1926-ban kezdte meg balatoni pályáját Fonyódon. A születésnapra természetesen összegyűltek a hajó kapitányának, Fináczy Lászlónak - vagy, ahogy mindenki emlegeti, Marci bácsi - tisztelői, sporttársai és barátai is, hogy méltóképpen köszönthessék az öreg hajót.

Elsőként a Túravitorlás Sportklub nevében Garádi István köszöntötte az ünneplőket, s elmondta, a Bolygó egy másik hajóval együtt érkezett Magyarországra, amely sajnos a második világháború alatt megsemmisült. Hozzátette, a vitorlás hajó 1925-ben készült a felső-ausztriai St. Gilgenben, és 1926 óta - igaz, először még balatonfüredi hajóként - aktív részese a balatoni vitorláséletnek. A 2012-es restaurálást követően jelenlegi állapotát a Bruckner-műhelynek köszönheti.

- Két dolog jut eszembe, ha erre a csodás hajóra tekintek. Az egyik a múlt tisztelete, hiszen már hosszú évtizedek óta Alsóörs egyik szimbóluma ez a hajó, a másik pedig az önzetlenség, hiszen Marci bácsinak köszönhetően immár több mint tíz éve a testvértelepülésekről Alsóörsre látogatók és állami gondozott gyermekek is megismerkedhettek a vitorlázás élményével - mondta a polgármester, majd az önkormányzat nevében egy emlékkupát adott át a hajó kapitányának.

Hebling Zsolt polgármester adta át az önkormányzat ajándékát Fináczy László kapitánynak Fotó: Kekk Sára

Természetesen a legénység tagjai is szót kaptak a jeles alkalmon, mint például Fekete Gyula, aki elmondta, immár tizennyolc éve vitorlázik Marci bácsival, és ez alatt az idő alatt nemcsak a mesterséget tanulta meg tőle, hanem azt is, hogy soha nem szabad feladni.

A Bolygó legénysége nevében pedig Póczik András adott át egy emlékkupát a kapitánynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!