Állatvilág

2016.01.17. 18:07

Valóságos építészeti remekmű a függőcinege fészke

Apácatorna - Vizek partján kirándulva télen találkozhatunk a függőcinege (Remiz pendulinus) fűzfák hajlékony ágain himbálózó, szél által igen megtépázott fészkével.

ifj. Vasuta Gábor

Az alkotmány egy igazi építészeti remekmű, amely egy hónap kitartó munka eredményeként készül el. A tartóág hajlékony, sokszor többet is összefognak, hogy a heves nyári zivataroknak ellenálljon a hajlék.

A hím a külső vázat készíti el nagy gondossággal, míg a tojó feladata a belső, puha csésze bélelése. A gyékénybuzogány pelyhével, fűz- és nyárfarkával nemezszerűen béleli kívül és belül is. Így a hűvösebb tavaszi hajnalokon is melegben vannak a fiókák. A régi paraszti világban a szegény gyerekeknek függőcinege fészke adta a kapcát a csizmájukba, melegen tartva az apró gyermeklábakat.

Ebbe a remek fészekbe tojja a tojó 6-7 piciny, hófehér tojását. A függőcinegével az avatott szemlélő leginkább akkor találkozhat, ha a tavakat kísérő nádasoknál csendben várakozik, ugyanis leggyakrabban csak a hangja árulja el. Finom, halk „pszii” hangon repülnek a nagyobb nádtengerek felett. Hazánkban még nem nevezhető ritkának, de tőlünk nyugatra már ritkaság. Állandó madár, télen is költőhelye közelében marad, ilyenkor csapatokba is verődik. Védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!