Állatvilág

2017.02.10. 16:15

Az idei télen elmaradt hazánkból a tarka madár

Apácatorna - Az idei tél szibériai eredetű hideghullámában igazi ritkaságok is elvetődtek hazánkba, mint a szibériai szürkebegy Pócsmegyer határába. Érdekes viszont, hogy a fenyőpinty (Fringilla montifringilla) ezen a télen teljesen elmaradt. Korábbi teleken a kerti etető rendszeres vendége volt, idén viszont sehol nem találkoztam velük.

ifj Vasuta Gábor

Pár évvel ezelőtt Ausztriába, a Rába egyik mellékvölgyébe négymillió fenyőpinty járt éjszakázni egy lomberdő- fenyőerdő elegybe. A hatalmas madártömeg már napnyugta előtt több részletben érkezett az éjszakázóhelyre, a jelenség a teljes sötétség beálltáig tartott.

A színpompás fenyőpinty népi neve a borpintyőke, hegyi pinty, nyigovics, Vas megyében nikovicz Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Fészkelőhelye a laza állományú, északi tűlevelű erdőkben, tajgai nyír ligeterdőkben található. A szibériai folyók parti füzeseiben a fűövezet északi határáig terjed. Néhány esetben észlelték fészkelését Közép- és Nyugat-Európában is.

A fenyőpintyek az északi skandináv államokban költenek, nagyszámú beözönlésük olykor költőhelyükön a táplálék megszűnésével magyarázható. Pár éve nagy csapatai voltak a falunk határában. Érdemes a Somló körül is nézelődni, minden évben láthatunk hatalmas énekesmadár-csapatokat. A tarka kaleidoszkópként fel-felszálló madártömeg bearanyozza a dermedt téli tájat. A fenyőpinty védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!