Állatvilág

2015.10.07. 08:54

A törékeny vándor

Apácatorna - A kerti rozsdafarkúval (Phoenicurus phoenicurus) a 90-es évek legelején a Tisza árterén találkoztam, ahol vízparti nyaralókon is fészkelt. Napjainkra megritkult mint költőfaj.

ifj. Vasuta Gábor

Ha találkozni szeretnék vele, ellátogatok Velembe, ott ismerek két költőpárt! A környező országok közül Szlovéniában gyakrabban látom.

Bár nagy számban vonulnak át az országon, külön szerencse megpillantani egy-egy egyedet
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Más a helyzet azonban ilyentájt: szeptember közepétől október közepéig elég intenzív a vonulásuk. Találkozni vele nagy szerencse kérdése. Nem azért, mert ritka vonuló, sokkal inkább azért, mert rejtve mozog és igen félénk madár. A dűlőket kísérő bokorsorból, ha felrepül, nyomban eltűnik a csalitos másik oldalán. A napokban abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Ajka városában találtam egy parkot, amelyet emberek ritkán látogatnak. Itt sikerült egy fiatal hímet megpillantanom. A telet Afrika trópusi részein töltik. Tavaszi vonulásuk áprilisra esik. Leggyakrabban a gyűrűzőtáborokban lehet vele találkozni, ebből is látszik, hogy sokkal több egyed vonul át területünkön, mint amenynyit sikerül megfigyelni.

Európai állománya csökken, a sérülékeny madárfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 50 000 forint.

 

Címkék#madár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!