Ajka

2015.06.02. 12:46

Indiai gyermekfaluban tanított rajzot két magyar nő

Ajka - Nemrégiben érkezett haza indiai útjáról Zabó Kitti és Bajczi Marianna a Színesebb Világért Egyesület alapítója.

Tisler Anna

Észak-Indiában a Dalai láma által alapított tibeti gyermekotthonban tartottak rajztanfolyamot., élményeikről nemrégiben számoltak be az érdeklődőknek.

Bajczi Marianna elmondta, negyedik alkalommal voltak Indiában, most 99 napot töltöttek ott. Az előadáson elhangzott, az iskola nevelői csaknem mindannyian 7-9 éves korukban szöktek át a hegyeken át Tibetből Indiába. Sokukat összegyűjtve, csoportokban menekítették ki úgy, hogy kisgyermekként akár egy hónapig gyalogoltak, éjjel és nappal bujkáltak. Ma is nagyon szerény körülmények között élnek a gyerekek, az otthon lakásaiban nincs fűtés, nincs meleg víz, magukra mosnak a kicsik. Személyes holmijuk elfér két kisebb fém ládában - osztotta meg tapasztalatait Marianna.

Hozzátette: a Dalai Láma, mindenben példakép számukra. Az összes helyiségben ott van Őszentsége képe. Nagyon tisztelik és minden tőlük telhető módon támogatják őt.

Zabó Kitti és Bajczi Marianna indiai útjáról tartott beszámolót Ajkán Fotó: Penk Tímea

Szó volt arról, hogy a tibetiek minden szerdán ünnepi népviseletbe öltöznek. Ezzel is kifejezésre juttatják együttérzésüket, támogatják, tisztelik az otthon maradottakat, akik nem gyakorolhatják a tibeti nyelvet, vallást. Az intézetekben élő gyerekeket keresztszülőként lehet támogatni, hozzájárulni az ellátásukhoz.

Az otthon lakói, gyerekek és nevelők nagy szeretettel fogadtak bennünket. Foglalkozásainknak óriási sikere volt. Még ott tartózkodásunk idején több meghívást kaptunk hasonló tibeti gyermekfaluk iskoláiba. Életre szóló élmény volt látni és közelről megtapasztalni a tibeti emberek gondolkodását és életüket - foglalta össze Zabó Kitti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!