Ajka

2016.10.07. 19:15

Megújult a csingeri mozdony

Ajka-Csingervölgy - A Csingervölgy gőzmozdony díszítő festése kivételével a jármű teljes felújításával elkészültek az elmúlt héten a Magyar Gőzmozdonyért és Vas-útért Egyesület szakemberei és a Csingervölgyért Egyesület tagjai.

Tisler Anna

A 125 éve gyártott mozdony teljes felújításán, a rozsdás lemezek cseréjén, rozsdamentesítésen, festésen szerdától vasárnapig dolgoztak. A három szakember, Márfai Attila, Vidus Béla és Horvath Zoltán Dombóvárról érkezett. A vasútnál dolgoztak, ma már nyugdíjasok, de ha hívják őket, társadalmi munkában vállalják, hogy megmentik az ipari értékeket. Csingerbe a Magyar Gőzmozdonyért és Vasútért Egyesület ajkai tagja, Pászti Tibor javaslatára érkeztek. Az anyagköltséget és a szakemberek elszállásolását az ajkai önkormányzat vállalta magára, a Csingervölgyért Egyesület tagjai, valamint egykori bányászok a munkákban segítettek.

Vidus Béla, Horváth Zoltán és Márfai Attila a Csingervölgy mozdony előtt. A felújítást a rozsdás részek cseréjével kezdték a Bécsújhelyi Mozdonygyárban 1890-ben készült vasúti járművön Fotó: Tisler Anna

Gerencsér Hilda, a Csingervölgyért Egyesület elnöke elmondta, hamarosan felhelyezik azt a táblát is, amin a mozdony történetét olvashatják az érdeklődők. A vasúti jármű a Bécsújhelyi Mozdonygyárban készült 1890-ben, onnan került az Ajkai Szénbányákhoz. A mozdonyt a Csingervölgyért Egyesület tagjai civil összefogással szállították haza Kismarosról, ahol egy kiállítás darabja volt. Az ipari műemlék a Közlekedési Múzeum tulajdona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!