Változás: ,,Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

2024.05.05. 07:00

Porva-Csesznek régen és most – Újrafotózzuk archív képek helyszíneit (képgaléria, videó)

Porva-Csesznek neve a kirándulók körében ismerősen cseng, egy eldugott kis vasútállomás a Cuha völgyében, ahonnan csodás túraútvonalak indulnak. Csak gyalogosan vagy biciklivel közelíthetjük meg, no meg vonattal. Még térerő sincs, nem lehet netezni, telefonálni, de a természet csodái kárpótolnak ezért. A régi épületegyüttes 1969-es fényképét újrafotóztuk.

Rimányi Zita

A két kép 55 év különbséggel készült, a mostanin is könnyen felismerhető az állomásépülettel szemben, a sínek túloldalán régóta álló ház, az egykori vendégház. A vasútállomáson retró büfé működik, ami csak fokozza a nosztalgikus hangulatot, és a túrázóknak nagy segítséget jelent.

A Porva-Cseszneken, a vasútállomással szemben álló egykori vendégház 1969-ben és 2024-ben
A Porva-Cseszneken, a vasútállomással szemben álló egykori vendégház 1969-ben és 2024-ben 
Fotó: Tóth Károly, Rimányi Zita / Forrás: Fortepan, Napló

Porva-Csesznek, a vasútállomás nagyjából ugyanakkora távolságra van a két településtől, szinte pontosan a külterületük határán található. A múlt század elején innen lovas kocsival vitték a nyaralókat a váráról híres falu ,,penziójába". Innen Borzavár 4,5, Porva 4, Vinye 5, Csesznek 5,5, Zirc 7,5 kilométerre van. Zircre különlegesen szép túraút vezet, a Vinyére vezető látogatottabb, kalandosabb. A patak vízszintjétől függően gázlókon is át kell kelni. Önmagában vonatozni is élmény errefelé, akár Győrtől Veszprémig, vagy visszafelé. Sokan a túraút távját felezik meg a Cuha völgyében haladó vasutat választva.

Megírhatják lapunknak, akár kommentben, milyen emlékeik kötődnek Porva-Csesznek állomáshoz, a környéken túrázáshoz. Akár archív fotókat mellékelve. 


,,Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

Nem könnyű emberi léptékünk kisszerűségének hiábavaló állandóságkeresésével megbirkózni, de az idő múlásából adódó különbségek felfedezésébe öröm vegyülhet. A percek továbbpergésének megállítása fotózással illúzió, de a legkönnyebb megoldás a nosztalgiázásra. Az ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárok okozhatnak boldogságpillanatokat. Vármegyénket ábrázoló archív képek nyernek új értelmet, ha melléjük tesszük a jelen állapotot rögzítőt. Nyugtázhatjuk elfogadóan: csak a változás állandó. Újrafotóztuk archív fényképek helyszíneit már Zircen, és egy evangélikus tiszteletes segítségével Bakonytamásiban, majd Olaszfaluban a templomnál és a cseszneki Vár úton
 

Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy a családi albumok alapján állítsanak össze hasonló ,,régen és most" képpárokat, küldjék el azokat lapunknak a [email protected] címre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában