Ajka

2017.01.15. 16:03

Egészséges életmód élményekkel

Ajka - Vidám csapat túrázik az ajkai és térségi erdőkben és településeken minden második héten.

Tisler Anna

Az ajkai túrázók a sümegcsehi szőlőhegyen a kápolnában
Fotó: Tisler Anna

A Bánki Donát Természetbarát Egyesület havonta két délelőtt sétatúrára hívja a város nyugdíjasait. A túravezetők néhány óra alatt bejárható, könnyen megközelíthető, nagyobb emelkedő nélküli úti célokat választanak, vagy valamely műemlékhez indulnak. Útközben az egyik pihenő idején rövid beszámolót hallgatnak meg a térség történelméről, a jellegzetes növény-és állatvilágról. A túravezető alaposan felkészül, könyvtárban kutat. A mozgás mellett információkat is kapnak a résztvevők, hogy az élmények mellett tudásban is gyarapodjanak.

A nyugdíjas túrázó csapat tagjai fiatalként is aktív életet éltek, a mindennapjaik része volt a mozgás. Nem mindenki túrázott, többen kerékpároztak, sétáltak, vagy kertet műveltek, de van köztük nyugdíjas testnevelő tanár is. Ma már a nehéz terepet nem tudják vállalni, de fontos a mozgás és főként a közösség. A csapat magja évek óta együtt túrázik, rengeteg közös élményük van. Ismerik már az Ajka környéki erdőket, a közeli települések látványosságait. Ha a városban találkoznak, mindig megállnak és beszélgetnek. Összekötik őket a közös élmények.

Január közepén Sümegre és a Sümegcsehi szőlőhegyen álló Boldog John Henry Newman kápolnát keresték fel. A túravezető, Káldi Géza, aki maga is nyugdíjas korú, elmondta, hogy a Ferences Kegytemplom betlehemét szerették volna megnézni. Korábban minden évben olvastak róla, és elhatároztak, hogy az idén felkeresik. Ajkáról Sümegre autóbusszal utaztak. A sümegi városnézés után Sümegcsehire indultak. A falu határától gyalogoltak a kápolnáig. Ekkor már a nap is kisütött, napok óta először fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. Káldi Géza beszámolt a látnivaló történetéről, majd néhány társával együtt elindult az erdőbe geoládát keresni. Mint megtudtuk tőle, többen használják kortársai közül is a modern technikát, a geoláda keresés pedig izgalmas és jó időtöltés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!