Ajka

2013.06.20. 10:16

A Padragi Bányász Férfikórus sikere Gazdagréten

A Máriai Rádió 2013. május 24.-26. között Budapesten, a gazdagréti Szent Angyalok Templomban rendezte meg I. kórusversenyét.

Sipos Ottó Tibor

A hagyományteremtő rendezvényen részt vett az önálló egyesületté formálódott Padragi Bányász Férfikórus, mintegy 60 együttes (gyermekkarok és ifjúsági kórusok, egynemű és vegyes karok, illetve kamara kórusok) társaságában. A verseny fő szervezője és a zsűri elnöke Sapszon Ferenc tanár úr - Liszt-, Kodály- és Magyar Örökség-díjas karnagy - , a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője volt.

A kórusverseny négy meghirdetett kategóriája - gregorián ének, népének, kórusmű kötelező művel, avagy anélkül - lehetővé tette, hogy a jelentkező kórusok - formációjuknak megfelelően - a lehető legmagasabb szinten képviselhessék éneklő közösségüket, bizonyítsák tudásukat és kifejezhessék az egyházzene iránti szeretetüket. A Padragi Bányász Férfikórus a nemrég elhunyt Jáki Teodóz atya emlékére címzett „népének”, illetve a kötelező mű, Kodály Zoltán: Stabat Mater megszólaltatását is tartalmazó „kórusmű” kategóriában indult. A versenynapot több hetes felkészülés és sűrített próbák előzték meg Adorján Renáta és Kanyárné Grünvald Petra karnagyok vezetésével. Kellemes meglepetés volt a kórus számára a modern formavilágú templom, mely meglepően jó akusztikával bírt.

A Padragi Bányász Férfikórus Adorján Renáta és Kanyárné Grünvald Petra karnagyok vezetésével. (Kép: Kajdi Sándor)



A díjátadó ünnepségen a karnagyok „szembesültek” a kórus által elért eredménnyel, mely szerint a „népének kategóriában” Arany-minősítéssel a II. helyen végeztek. Különdíjat kaptak „Jáki Teodóz szellemiségének ápolásáért és a változatos előadásmódért”. A kórusművek megszólaltatásában nyújtott teljesítményüket a rangos zsűri „Bronz” minősítéssel értékelte. A kórus meghívást kapott a kórusverseny szeptember 14-i Gálahangversenyére, amelynek helyszínéül ismét a Gazdagréti Szent Angyalok Templom szolgál.

A kórusversenyen elért eredmény a Padragi Bányász Férfikórus lelkes és zeneszerető tagjai számára erőt, lelkesítést ad a további közös munkához. A kórus megalakulásuk 40. évfordulója alkalmából októberben nagyszabású hangversenyt terveznek – tudtuk meg Kajdi Sándortól és Grünvald Bélától, akik kórustagként részesei voltak a gazdagréti sikernek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!