Zirc

2014.01.27. 08:35

Raktár a tetőtérben

Folyamatosan fejlődik a zirci Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház.

Kelemen Gábor

A közelmúltban külső homlokzati felújításon, tető- és nyílászárócserén esett át az épület, a napokban pedig megtörtént az udvari szárnyban végbemenő épületfejlesztés műszaki átadása is. A mai kor elvárásainak megfelelő vizes blokk létesült a földszinten, központi fűtés kialakítására került sor, új lépcsőház vezet a szintén megújuló tetőtérbe.

A beruházás alapvetően két célt szolgál, egyrészt lehetőség nyílik az alkotóház teljes felújítására, másrészt beépíthető válik a padlástér. Érdekesség, hogy a tizennyolcadik századi épület egyik tető-fedélszéke megmaradt az utókor számára az átalakítás során.


A Reguly múzeum és alkotóház külsőleg teljesen megújult (Fotó: Kelemen Gábor)

A fenntartó városi önkormányzat eredményes pályázatainak következtében végbemenő épületfejlesztések különböző programok megvalósítására adnak lehetőséget. A tetőtérben látogatható tanulmányi raktár kerül majd kialakításra, az első felújított műhelyben pedig hamarosan indítják a kosárfonó és nemezkészítő tanfolyamot.

Az intézmény terveinek nagy részét szintén pályázati úton valósítja meg. A zirci művészeti szakközépiskolások közreműködésével megújították, interaktívvá tették a Reguly Antal életét és munkásságát bemutató állandó kiállítást, a Nomád Múzeum címet viselő projekt keretében pedig iskolákba, óvodába települnek ki kézműves-foglalkozásokat tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!