Zirc

2014.04.01. 14:20

Pénzt nyertek iskolafelújításra

Zirc - A városi önkormányzat 146 millió forintos támogatást nyert a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola egyik épületének fejlesztésére.

Müller Anikó Hanga

A pályázat elsődleges célja az energiahatékonyság javítása, de az épület külseje is megújul. Ottó Péter polgármester a hír bejelentésekor tartott tájékoztatóján elmondta, a 2006-2010-es ciklusban is több alkalommal pályáztak az épület felújítására, akkor azonban forráshiány miatt nem kaptak támogatást. Az 1981-ben épült iskola állapota rendkívül leromlott, átfogó felújítására, korszerűsítésére eddig nem volt lehetősége az önkormányzatnak.

Ottó Péter és Lingl Zoltán a felújítás előtt álló iskola előtt (Fotó: Müller Anikó Hanga)

A nyáron induló projekt összköltsége 171 millió forint, a város több mint huszonötmilliós önerőt biztosít. A beruházással az épület energiaigénye a harmadára csökken, ez több mint ötmillió forintos megtakarítást jelent évente. Az épület jelenlegi állapotában „E” épületenergetikai besorolású, a fejlesztés megvalósulásával „A+”-os lesz. Lingl Zoltán iskolaigazgató elmondta, a felújítandó épületrészbe kétszázhatvan alsós diák jár. Elvégzik a homlokzati falak, a tető hőszigetelését, a külső nyílászárók cseréjét, kétrétegű üvegezésű fa ablakokat építenek be. A tetőn az épület áramellátására több mint száz darabból álló napelemes rendszert alakítanak ki, a konyha melegvíz igényére két síkkollektort telepítenek. Korszerűsítik a világítást, a hagyományos fényforrásokat LED-esre cserélik, szabályozhatóvá teszik a fűtési rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!