Zirc

2015.03.03. 07:00

A kommunizmus áldozatai emléke előtt tisztelegtek

Zirc - A hiteles múlt továbbadása kötelességünk, mert felelősek vagyunk gyermekeink és unokáink jövőéért - hangzott el azon a megemlékezésen, melyet a Zirci Országzászló Alapítvány rendezett A kommunizmus áldozataira emlékezünk címmel a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Gobelin termében.

Kutasi Zsófia

Kovács Attila nyugalmazott református tiszteletes a kommunizmus természetrajzáról beszélt, a békétlenség szításáról, a háborúkról és a tragédiáról, melyet a kommunista rezsim eredményezett. – Nemzeti egységet úgy teremthetünk, ha megkeressük gyökereinket. A kommunizmus iszonyú pusztítást végzett, melynek szele minket is megérintett – fogalmazott Kovács Attila aki kiemelte, tanulni kell a történtekből. A cselekvő bátorságra hívta fel a figyelmet. – Figyeljünk és tanuljunk meg az események mögé nézni. A krisztusi szeretet kell hirdetni – ez az ami segít – mondta. Hozzátette: az Isten által megáldott emlékezéssel találja meg az ember a helyes utat. Ezekkel a bibliai gondolatokkal vezette be előadását.

Kovács Attila és Egervölgyi Dezső  a megemlékezésen. Elhangzott, fontos a kegyeletteljes részvét. Fotó: Kutasi Zsófia

A kommunizmus kezdetei a tizenkilencedik század első felének fordulójára nyúlnak vissza. A tiszteletes hangsúlyozta, a rendszer nem a hitre támaszkodott és nem volt mögötte egy demokratikus háttér. Pusztító gépezetnek nevezte az egykori rezsimet, melynek működését és az emberekre és a társadalomra gyakorolt hatásait saját maga is megdöbbenve tapasztalta meg. Kiemelte, tanulni kell a történtekből.

– A szentírásban leírtak a szemünk láttára történnek meg, de ha nem az istenre figyelünk, akkor elsodornak minket az események. Fontos, hogy megtaláljuk a helyes cselekvés módját, melyhez viszont helyes látás kell. A lélek általi látással tudjuk az eseményeket megfelelő módon értelmezni. Ma is jelen van az erőszak a világban, többek között a televízióban is. Ne legyünk áldozatai ezeknek a hatásoknak, figyeljünk istenre és keressük meg az összefüggéseket. Figyeljetek – mondja az ige – emelte ki Kovács Attila. A tiszteletes elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek tanuljanak meg az események mögé nézni, a kommunizmus áldozatairól pedig kegyelettel és tisztelettel emlékezzenek meg.

A résztvevőket Egervölgyi Dezső az alapítvány kulturális felelőse köszöntötte, áldást mondott Huszár Lőrinc katolikus plébános, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!