Veszprém

2014.07.11. 12:25

Piarista öregdiákok ünnepi összejövetele Veszprémben

Veszprém - A 65, 60, 55 éve a Veszprémi Piarista Gimnáziumban, illetve jogutódjában, a Lovassy gimnáziumban végzett öregdiákok, tanárok tartották összejövetelüket a várban, hogy összevont érettségi találkozójuk alkalmával hálát adjanak az Úrnak gondviselő kegyelméért, a piarista iskolában magukba szívott keresztény szellemiségért.

Toldi Éva

Az ünnepség a piaristák veszprémi letelepedésének 300. évfordulójára 2011-ben állított emléktáblánál kezdődött, ahol Nagy Károly apátkanonok, a veszprémi székesegyház plébánosa köszöntötte az idős testvéreket, biztatván őket: tanúságtételükre nagy szüksége van a mai világnak is. Jézus búcsúbeszédét idézve mutatott rá: feladatuk, küldetésük ma is az, hogy példát mutassanak hitvalló életükkel családjukban, környezetükben. Úgy, amint tették annak idején piarista tanáraik, mintát adva növendékeiknek, hogyan kell helytálló keresztény életet élni a világban.

Nagy Károly apátkanonok megáldotta a várbeli emléktáblát. Fotó: Toldi Éva

Az ünnepélyes találkozó a hajdani piarista Szent Imre- templomban folytatódott szentmisével, melyet Borián Tibor piarista atya celebrált. Szentbeszédében a lelki-szellemi gyökerek fontosságáról szólott. A növények is akkor fejlődnek, ha gyökereik megfelelő táplálékot kapnak, ha gondozzuk őket. Mi, piaristák, öregdiákok, tanárok is a gyökereinkből táplálkozunk, mondta. A piarista szellemiség beépült lelkünkbe, idegrendszerünkbe, s hosszú évtizedeken át táplált és ma is táplál bennünket. Madách Az ember tragédiája drámájából kicsendül az üzenet, mely minden kor társadalmához szól: az ember mindig képes felülemelkedni a problémákon, ki tud bontakozni a tragédiákból is, de csak akkor, ha Isten kezét fogja, ha gondviselésébe kapaszkodik, mondta. A vég nem lezárás, sokkal inkább koronája földi életünknek, amelyet követ majd a még teljesebb élet, az örök élet.

A szentmise záróakkordjaként felcsendült a piarista és a pápai himnusz is, majd a szertartás után dr. Varga Miklós confrater, a veszprémi piarista öregdiákok baráti körének vezetője – aki a múlt század '40-es éveiben nyolc esztendeig volt tanulója a gimnáziumnak – matúra emléklapokat adott át Borián Tibor atyával a 65, illetve 60 éve végzett veszprémi piarista diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!