Veszprém

2015.03.30. 17:19

Kísérleti színház előadásai a fotókon - Korabeli képek a Kassák Stúdióról

A hetvenes évek kísérleti színháza és a nancy színházi találkozó is megelevenedik Kovács Endre fotókiállításán.

Marton Attila

A Magyar Napok kezdő és zárórendezvénye is Kovács Endre Halász Péter színháza című fotókiállításához kapcsolódott. A fotóművész tárlatán a hazai kísérleti színház több formációja és nevezetes pillanatai láthatók a hetvenes évekből, valamint megjelent a felvételeken a nancy színházi fesztivál és Bob Wilson színházművész is.

Kovács Endre Nyugat-Európában is fotózta a Kassák Stúdiót (Fotó: Penovác Károly)

Halász Péter az Universitas Együttesben kezdte pályáját, később a Kassák Ház Stúdió alapítójaként folytatta. Az általa vezetett társulatra a lengyel Jerzy Grotowski és a New York-i The Living Theater is hatással volt. Kovács Endre a tárlatvezetésen kiemelte, a Gyors változások című, élőképekből álló előadás után lehetetlenült el a Kassák Stúdió helyzete, működésüket ezután szobaszínházként folytatták Halász Péter lakásán.

A kiállításon helyet kapott a Szigliget ostroma című performanszról készült fotó is, amelynek három szereplője egy színész, a fotográfus és egy néző volt. A társulat a hetvenes évek közepén emigrált, előbb Nyugat-Európában - többek között Párizsban és Rotterdamban - léptek fel, majd New Yorkban telepedtek le.

Az alkotó a színház előadásait Európában fotózta, a válogatásban így helyet kapott korszak B-kategóriás gengszterfilmjeit parodisztikusan megjelenítő Gengsztertörténet című előadást ábrázoló kép is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!