Veszprém

2015.03.31. 16:14

Balassa János - Történelem az épületekben (fotókkal)

Veszprém – Gazdasági, társadalmi folyamatokat is hűen tükröz egy-egy épület sorsa. Emelte ki Balassa János építészmérnök Épületek a történelemben, történelem az épületekben című előadásán.

Kutasi Zsófia

Az építészeti örökségvédelem területén dolgozó szakember szerint a munka szépsége és érdekessége, hogy egy-egy területet tökéletesen meg lehet ismerni. Nem csupán az épületek, de a helyi lakosság sorsa is nyomon követhető, valamint az, milyen építészeti folyamtok jellemzőek az adott közegben. A veszprémi származású Balassa János elsősorban leltározással foglalkozik, az épületek állapotát ellenőrzi és felméri többek között azt, melyek a veszélyeztetett értékek.

Előadásán kiemelte, a teljes történeti dokumentáció elkészíthető; a társadalmi folyamatok az épületek sorsán is nyomon követhetőek, ugyanúgy, mint a gazdasági lendület, vagy éppen a hanyatlás. Jelenleg Budapesten a XII. kerületet vizsgálja, 1750-től napjainkig a klasszicista épületektől a villákig. Elmondta, valószínűleg Veszprémben is hasonló tapasztalatai lennének, a fővárosban azonban centrálisan és sűrűbb formában láthatóak az építészeti folyamatok. Az utóbbi kétszáz év tendenciáira is rámutatott, a Kárpát-medence gazdasági, politikai folyamataira, melyek a lakók, tulajdonosok sorsán is levezethetőek.

Balassa János kiemelte, a Kárpát-medence gazdasági, politikai folyamatai nem csak az épületek, de a lakók, tulajdonosok sorsán is levezethetőek Fotó: Penovác Károly

Balassa János diplomáját az Ybl Miklós Főiskolán szerezte 1981-ben. Jelenleg örökségvédelmi tevékenységet folytat. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megbízásából értékvédelmi inventarizációs munkát végzett a főváros I., II., VI., VIII. és XI. kerületében. Édesapjával, Balassa Lászlóval közösen Veszprém, Balatonalmádi és Badacsony értékkataszteri munkáit végezte. 2007 óta a Budapest Hegyvidéki Önkormányzat állandó megbízásából a XII. kerület épített örökségének feltérképezésével foglalkozik, az építészeti értékek védési és revíziós dokumentációit készíti. Előadását a Veszprémi Múzeumegylet rendezvényeként a Laczkó Dezső Múzeumban tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!