Veszprém

2014.02.14. 12:22

Smaragdváros: lakótelepi fejlesztések, hitelátvállalás

Veszprém – Átvállalja a kormány a várostól a Veszprém Aréna törlesztőrészleteit, jelentette be dr. Navracsics Tibor pénteken.

Marton Attila

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről a Jutasi úti lakótelepet érintő szociális városrehabilitációs projektnyitón beszélt a Városi Művelődési Központban. A döntés évente mintegy 600 millió forinttal növelheti a város mozgásterét.

A projektről elmondta, a fejlesztések révén újjászülethet és igényesebbé válhat a lakótelep.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, a lakótelep megépítése óta koncentráltan ekkora fejlesztési forrás még nem állt rendelkezésre ebben a városrészben. Hozzátette, a közterületek megújítása és a Ringató óvoda újjáépítése mellett négy lakóépületet is korszerűsítenek, ez több mint 1100 lakást érint. A kormány döntésére utalva megjegyezte, az önkormányzatnál maradó forrásokat fejlesztési programokra használják fel, folytatódhat a belvárosi rehabilitáció és az egyes városrészek rekonstrukciója. Molnár Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója felidézte a pályázat benyújtásának körülményeit és céljait.

Brányi Mária alpolgármester ismertette a fejlesztés elemeit. A beruházásban a Munkácsy Mihály utca 3., a Haszkovó utca 12. és 18. számú lakóépületeken energiahatékonysági korszerűsítést hajtanak végre, míg a Haszkovó utca 16. számú épületben korszerűsítik a liftrendszert. A VMK épületében felújítják a konyhát, valamint közösségi teret alakítanak ki. Elbontják és újjáépítik a Ringató körzeti óvodát, valamint fejlesztéseket hajtanak végre az Erdei és Kuckó tagóvodákban. A Jutasi úti lakótelepen öt helyen újítanak fel közterületeket, valamint a Haszkovó utcán található élelmiszerbolt melletti  kispiacot is újjáépítik. A projekt hetedik eleme az infrastrukturális beruházásokat kiegészítő, úgynevezett szoft elemek megvalósítása, ennek keretében a közösségformálást, a környezettudatosságot és a helyi foglalkoztatást javító programokat támogatnak. A várhatóan 2015 júniusában befejeződő, 1,2 milliárd forintos projektet csaknem 100 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!