Várpalota

2014.09.13. 11:32

Hétköznapi hőseink a Thury-vár kápolnájában

Várpalota – Hétköznapi hőseink címmel nyílt meg Klenk-Sipos Rita dokumentarista fotós rendhagyó kiállítása a napokban a Thury-vár kápolnájában. A tárlat egyben a 90 nap a mentők közt című képes riportkönyv bemutatója is volt egyben.

Szabó Péter Dániel

A rendezvény célja az volt, hogy a mentősök bemutassák szakmájukat, egyben bepillantást engedjenek az életmentők mindennapjaiba. – Emberfelettit vállal az, aki az életmentésre teszi fel az életét, hiszen kevesek képesek ezt a felemelő, ugyanakkor lélekölő munkát végezni.  Másokon segíteni, az életüket megmenteni csodálatos dolog, ám napról napra tragédiák sorozatával találkozni embert próbáló feladat. Ennek a hivatásnak a mindennapjait mutatják be Klenk-Sipos Rita fotói, amelyek kiválóan dokumentálják a valóságot – mondta el a megnyitón Talabér Márta polgármester, aki egyben köszönetet mondott Munkácsy Zsolt megbízott állomásvezető mentőtisztnek a tárlat megszervezéséért.

Galambos Szilvia önkormányzati képviselő a kiállítás megnyitóján, kezében a mentősök életét bemutató képes riportkönyvvel. A háttérben Talabér Márta polgármester és Munkácsy Zsolt, a várpalotai mentőállomás megbízott vezetője

A könyvbemutató és a szeptember 24-ig látható kiállítás kapcsán megrendezett jótékonysági árverést Galambos Szilvia önkormányzati képviselő indította el, az első felajánlást a mentőállomás dolgozói tették. – Hétköznapi hősök munkájára hivatott ráirányítani a figyelmet ez a tárlat, ezen túl azonban a kiállított fotókra is lehet licitálni, amely felajánlásokból a már meglévő mentőautók felszerelésének fejlesztése mellett a külső felújítás előtt álló palotai mentőállomás komfortosságát növelnék – mondta el az önkormányzati képviselő.

A 90 nap a mentők között című szubjektív képes riportkönyv társszerzője, a fotókat készítő Klenk-Sipos Rita elmondta, a mentősökkel töltött közel három hónap során megtapasztalhatta a hivatás minden nehézségét, nagyon megérintette őt áldozatvállalásuk. Kívülállóként nagyon nehéz volt velük együtt élni és dolgozni, hiszen rengeteg borzalommal találkoznak a mindennapokban. Hozzátette, a tűzoltók között is eltöltött 90 napot, amelyből szintén képes riportkönyvet adtak ki, de már a rendőrök munkáját bemutató kötet is készülőben van.

A tárlat megnyitóját követően látványos mentési bemutatót láthatott a közönség a Thury-vár mögött

A kiállítás megnyitóját követően látványos mentési bemutatóra is sor került a vár mögött, a Várkerti iskola előtti útszakaszon. A szakemberek által végig a mentők, a tűzoltók, a rendőrök és a vöröskereszt munkatársai működtek együtt. A szimulált helyzet szerint autó villanyoszlopnak ütközött, a statiszták által megszemélyesített sérülteket pedig a helyszínen látták el a szakemberek, miközben a tűzoltók a gépkocsiba szorult áldozat kimenekítésén fáradoztak, a rendőrök pedig az útszakasz lezárását biztosították, illetve a helyszínelést végezték el a Várkerti iskola előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!